Mélyrepülésben a fészekpiac

Rózsadombi luxusvilla vagy beázó panel? A mellényzsebből vagy nyakig eladósodva? Ki így, ki úgy - mindenki lakni szeretne valahol. Az ingatlanpiac szakértői szerint ma eladni nehezebb, mint vásárolni. Januártól arról is passzust kap a reménybeli tulajdonos, energiatakarékos otthont szemelt-e ki magának.

Családi körCsászár Jenő2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Mélyrepülésben a fészekpiac

Több a fóka, mint az eszkimó - fordíthatnánk ki a szállóigét. Vagy azt is mondhatnánk: több az iglu, mint az eszkimó. A lakáspiacon ugyanis túlkínálat alakult ki, s ebből akár még az is következhet, hogy a jövő év elején csökken egyes ingatlanok ára.
Folytatódik az ingatlanpiac mélyrepülése - így összegezhető az Ecostat gazdaságelemző intézetének napokban közzétett, 2005 harmadik negyedévére vonatkozó összegzése. Nem várható, hogy honfitársaink a közeljövőben nagyarányú lakásépítésbe, vásárlásba vagy felújításba kezdenének - jósolja a tanulmány, legfeljebb a szorongató lakhatási gondokat oldják meg. A legnehezebb helyzetbe az önkormányzatok kerültek, amelyek a költségvetési hiány miatt egyre kevesebb felújításra, beruházásra vállalkozhatnak.
A következő hónapokban főképpen az építési telkek és az önálló családi házak lesznek kelendőek. Nehezebb lesz túladni viszont a használt panellakásokon, az üdülőkörzetben fekvő ingatlanokon és az új építésű házakon. Az otthonra vágyók legszívesebben a fővárosban és környékén, illetve a megyeszékhelyeken telepednek le, másfelé pang a piac. A legtöbb új épületet a megyeszékhelyeken és a vidéki városokban húzzák majd fel, míg Budapesten - főleg annak zöldövezeten kívüli részein - lanyhul az építkezési kedv.
Ma még jobbára a fekvés és a négyzetméter határozza meg egy otthon értékét, a jövőben azonban egyre fontosabb lesz a minőség. Mivel egyre több az egyszemélyes háztartás, továbbra is kelendőek lesznek a kis alapterületű "fészkek" - állapították meg az ingatlanszakma napokban rendezett konferenciáján. Egyes szakértők szerint túlhajtott a lakóparkláz, annál is inkább, mert számos reklámozott társasházi együttes csak nevében emlékeztet parkra vagy ligetre. Könnyen lehet, hogy jövőre sok építési vállalkozó bedobja majd a törülközőt vagy rákényszerül, hogy olcsóbban kínálja ingatlanjait. Élénkítheti viszont a forgalmat, hogy új banki konstrukciók jelennek meg, januártól például lakásokat is lehet lízingelni.

Új lakások piaca
- Magas az eladásra szánt új lakások kínálata, hosszabbodik az értékesítés ideje.
- Csökken a kereslet az új építésű lakóparki ingatlanok iránt.
- Növekszik a kereslete az egyedi, igényes, magas komfortfokozatú lakóingatlanoknak.

Használt lakások piaca
- Szinten marad, illetve csökken a vidéki nagyvárosok központjában lévő nagy, jó beosztású lakások kereslete.
- Nehéz és egyre hosszabb ideig tart a kevésbé korszerű, magas közös költségű, hagyományos építésű és lakótelepi lakások értékesítése.
- Növekszik a használt kisméretű lakások értékesítési ideje.
- A garzonlakások magas keresletét az egy-másfél szobás lakások iránti igény váltotta fel.

Ezek is érdekelhetnek