Panaszmentes rákveszély

Hiszik, nem hiszik, sokan azért nem mennek el vastagbél-szűrővizsgálatra, mert úgy gondolják - megjegyzem: tévesen -, hogy az a fájdalmas és kellemetlen tükrözéssel történik. Még akkor is elkerülik a rendszeres ellenőrzést, ha tudják: a tumoros betegségek sorában a vastag- és végbéldaganat a második leggyakoribb halálok Magyarországon mind a nők, mind a férfiak körében.

Családi körBalogh Mária2005. 11. 25. péntek2005. 11. 25.
Panaszmentes rákveszély

- Kezdetben jóformán semmilyen kellemetlenséggel nem jár a betegség, csupán apró tünetek utalnak arra, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Így fordulhat elő, hogy a vastagbéldaganatos betegek csak a panaszok megjelenését követően fordulnak szakorvoshoz, amikor egyharmaduk már az utolsó stádiumban van, és csak a műtét segíthet - magyarázza Bartha Iván egyetemi docens. Ha a szűrés során elváltozásra utaló jelet fedeznek fel a páciensnél, megismétlik. Ha ez az eredmény is pozitív, csak akkor következik a rettegett tükrözés. Még ebben az esetben sem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, hiszen például a vér megjelenése a székletben utalhat gyulladásos betegségre is. Ha mégis rákos sejteket találnak a szervezetben, korai szakaszában nyomtalanul eltávolítható a megtámadott szövet, gyógyítható a beteg.
Évente több mint hétezer új esetben diagnosztizálják ezt a kórt, s mintegy ötezer ember hal meg miatta. A daganat kiváltó oka a helytelen étkezési szokásokban, a mozgásszegény és a stresszes életvitelben, az elhízásban, valamint az élelmiszerekben sokasodó kémiai anyagokban keresendő.
Mire érdemes figyelnünk? A tumor kialakulására elsősorban a megváltozott székletürítési rend utalhat. Előfordul, hogy szorulásokat hasmenések váltanak, a széklet véressé, nyákossá válik. A szakemberek hangsúlyozzák, még a "gyakorlott" aranyeres betegeknek sem szabad legyinteniük a makacs tünetekre. Sajnos - ellentétben más végbélrendszeri betegségekkel, mint az aranyér, sipoly, tályog, végbélberepedések - a végbél- és vastagbéldaganat nem okoz fájdalmat vagy olyan ijesztő tünetet, ami miatt a beteg feltétlenül orvoshoz fordulna. A felismerést nehezíti, hogy a betegség lassan alakul ki.
Elsősorban időskori betegség, de negyvenen túl nem árt az elővigyázatosság. Ha a családban már előfordult, különösen ajánlatos elmenni a szűrővizsgálatra, mivel, kis százalékban ugyan, de örökölhető a betegség.

Szűrés
A Nemzeti Népegészségügyi Program keretében tavaly tavasszal elindult az országos vastagbélszűrés. Eszerint minden veszélyeztetett, 45-65 év közötti lakos (összesen két és fél millió nő és férfi) részt vehet az ingyenes ellenőrzésen. 2006-tól az 50 és 70 év közötti férfiak és nők kapnak névre szóló meghívást. A vizsgálatot ebben a korban ajánlott kétévente elvégeztetni. A 45 év alattiaknak gyanú esetén a háziorvosuknál kell jelentkezni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek