Tilos a korpa meg a vodka

A gyerekek hat, a felnőttek több mint egy százalékának szervezete úgy reagál bizonyos élelmiszerekre, mint valami "támadóra". A kicsik körében például egyre gyakoribb az imádott földimogyoró okozta allergia, másoknak az ételszínezékek okoznak ekcémát vagy asztmát. Nem túlzás tehát a mondás: az ételünk az életünk - vagyis gondosan válogassuk meg, hogy mi kerül a tányérunkra.

Családi körLovass Ildikó2005. 11. 25. péntek2005. 11. 25.
Tilos a korpa meg a vodka

Az egyik leggyakoribb élelmiszer-allergia a lisztérzékenység vagy cöliákia, mely a vékonybél emésztési zavaron alapuló gyulladásos betegségét váltja ki. Keserű humorral hű társnak is szokták nevezni, mert az embert egy életen át elkíséri. Szerencsére olyan tünetegyüttes ez, amely megnehezíti ugyan, de nem lehetetleníti el a benne szenvedő normális életvitelét. Az egész életen át tartó összeférhetetlenséget a gluténnek (sikérnek) nevezett, összetett fehérje okozza - ezért fontos tudatosítani a betegben, hogy egész élete során szigorúan be kell tartania a gluténmentes étrendet. A diétás szabályok betartásával egészséges életet élhet, sem gyógyszerre, sem kezelésre nem szorul.
A cöliákia nemhez és életkorhoz is kötődik, férfiaknál ritkábban fordul elő, mint nőknél. Elvétve jelentkezik felnőttkorban először, leggyakrabban már a kisdedkorban kialakul, amikor az elválasztás során a babák étrendjébe gluténtartalmú gabonaféléket iktatnak. A lisztérzékenységre való hajlam örökölhető.
A lisztérzékeny számára tilos minden olyan élelmiszer fogyasztása, amely glutént tartalmaz. Nem kerülhet az étrendjébe búzából, rozsból, tönkölyből, árpából, durumból készült liszt, dara, pehely, korpa, vadrizs, búzasör, müzlikeverék, whisky, vodka, gin. Nyomokban glutént tartalmazhat, ezért árt és kerülendő a szójaszósz, citromsav, ételsűrítő, maltóz, rizstej, sütőpor, instant kakaó és kávé, levespor, mustár, ketchup, nápolyi, keksz. Engedélyezett viszont a kukorica-, rizs-, burgonya-, tapióka-, hajdina-, szója-, sárgaborsó-, amarantliszt, kukoricapehely és -dara. A lisztérzékenyek mindennapi kenyerét készen sajnos meglehetősen kevés helyen és drágán lehet beszerezni.

Ezek is érdekelhetnek