Életmentő utazások

Intézmények egész sorában állt le december 1-jével a daganatos betegek kemoterápiás kezelése. A jogszabály-módosítás alapvető célja, hogy a rákos betegeket ezentúl csakis a megfelelő személyi és tárgyi feltételekkel rendelkező helyeken kezeljék. Külföldi példák igazolják ugyanis, hogy ez önmagában jelentősen csökkenti a halálozást.

Családi körSzijjártó Gabriella2005. 12. 09. péntek2005. 12. 09.
Életmentő utazások

A kezelések főként azokban a kis kórházakban maradtak abba, amelyek az elmúlt mintegy másfél évben nem tudtak eleget tenni a szakmai előírásoknak. Eddig majd' minden kórházi osztályon kezeltek daganatos betegeket, így fordulhatott elő, hogy például a kellő tapasztalattal nem rendelkező intézményben későn ismerték fel a szövődményeket, és nem a megfelelő gyógyszer-kombinációt választották.
A változás miatt kétségkívül sok betegnek ezentúl utaznia kell a kezelésekre, de többségüknek így nagyobb esélye lesz a szakszerű orvosi ellátásra. Az onkológiai gyógyítás világszerte abba az irányba halad, hogy komplex sebészeti, sugár- és kemoterápiás ellátást nyújtó centrumokat hozzanak létre, ahol teljes körű ellátást nyújtanak a diagnózistól a kezeléseken át az utógondozásig. Szigorúan a szakmai kollégium javaslata alapján negyvennyolc olyan intézményt jelöltek ki az országban, ahol mostantól kezelések folyhatnak, és azt az országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza.

Ezek is érdekelhetnek