Trükkről trükkre

Nem is olyan nagy túlzás azt mondani, hogy ilyen tájban egy gondos háziasszonynak százfelé kell figyelnie, ha mindent rendben akar tudni az ünnepek idején. Az alábbiakban néhány apró jó tanáccsal és ötlettel, afféle "vegyes felvágottal" igyekszünk segíteni ebben.

Családi kör2005. 12. 16. péntek2005. 12. 16.
Trükkről trükkre

Ha a gyertyákat mélyhűtőben tároljuk, hosszabb ideig fognak égni.

A karácsonyfára kerülő gyertyák tövét csomagoljuk alufóliába, így egyenesen állnak majd, és a viasz nem folyik le.

Ha a gömbdíszek viaszosak lettek, helyezzük azokat pár percre a mélyhűtőbe, utána szinte magától lepereg róluk a viasz.

A besárgult, megfeketedett ezüst evőeszközöket, gyertyatartókat tegyük egy zacskóba, és engedjünk rá meleg, sós krumplifőző vizet, utána már könnyen csillogóvá varázsolhatjuk őket.

A hal sütése közben terjengő, az egész lakást beterítő jellegzetes szagot jelentősen csökkenthetjük, ha a morzsába vagy lisztbe egy kevés parmezán sajtot reszelünk. Segít a tányérnyi forró vízbe csepegtetett levendulaolaj is.

A földimogyorót tanácsos megfagyasztani, ha egészben akarjuk kivenni a gyümölcsöt a héjából. Ugyanezt érjük el, ha negyedórára forró sütőbe tesszük.

Az aprósütemény hosszabb ideig marad friss, ha közé néhány szelet almát teszünk - még az íze is zamatosabb lesz.

A lesült étel kellemetlen mellékízét a következőképpen vehetjük el: tegyük az ételt tiszta edénybe, majd pirítsunk egy-két szelet kenyeret, óvatosan fektessük a párolgó étek fölé, és vastag konyharuhával fedjük be.

Ezek is érdekelhetnek