Kakaóért dobogunk

Szabad a pálya Gombóc Artúr rajongóinak, ugyanis immár tudományos felfedezés is igazolja: a csoki és a kakaó nemcsak közel áll a szívünkhöz, hanem jót is tesz testünk motorjának.

Családi kör2006. 02. 03. péntek2006. 02. 03.
Kakaóért dobogunk

Amerikai kutatók szerint egy újonnan azonosított vegyület, a flavonoidok közé tartozó epikatechin a felelős egyes csokoládé- és kakaófajták szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásáért. Az már korábbról ismert tény, hogy a flavonoidokban gazdag italok, mint például a bor, a tea és a kakaó, jótékony hatással vannak a keringési rendszerre, a közvetlen kapcsolatot azonban csak most sikerült kimutatni.
A kutatók a Panama közelében fekvő San Blas szigeteken élő kuna indiánokat vizsgálták, akiknél rendkívül ritkák a szív- és érrendszeri megbetegedéseket jelző tünetek, mint például a magas vérnyomás. A szigetlakóknál megfigyelték, hogy nagy mennyiségben fogyasztják a termesztett kakaócserjékből származó, flavonoidokban dús kakaót, akár három-négy csészével naponta. A városba bevándorolt indiánok keringése már korántsem volt olyan kifogástalan, mint szigetlakó társaiké - ők ugyanis már sokkal kevesebb és kisebb flavonoidtartalmú bolti kakaót fogyasztanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek