Az orvos válaszol

Családi körDr. Szirmák Eszter2006. 03. 03. péntek2006. 03. 03.
Az orvos válaszol

Vadevezős jeligére
Egy nagymama az ázsiai foltról érdeklődik. Unokájának kettő is van a popsija fölött. Kérdezi, mitől van ez a jelenség. Az újszülöttek némelyikén észlelhető, úgynevezett mongol foltok kékesszürke, lapos bőrelváltozások, általában a hát alsó részén vagy a popsin. Átmenetileg mutatkoznak, pigmentfelhalmozódás okozza őket. Jobbára az ázsiai meg a fekete bőrű újszülötteken fordul elő. Ne aggódjon, nincs orvosi jelentősége. Az unokáján észlelhető foltok feltehetően genetikai okokra vezethetők vissza, hiszen valamikor mi, magyarok is Keletről jöttünk.

Öröklődő betegség jeligére
Az öröklődő zsíranyagcsere-zavarok közül az egyikben a szervezet nem tudja kivonni a zsírokat tartalmazó kilomikronokat a vérből, s emiatt igen nagy lesz a vérben a trigliceridszint. Tünete lehet a visszatérő hasi fájdalom, a máj vagy a lép megnagyobbodása, valamint rózsaszín-sárgás duzzanatok a bokán, a farpofákon, a háton, a lábszárak elején vagy a karok hátulján. Ezek a göbök valójában zsírlerakódások. Gyógyításához fontos, hogy a beteg kerülje a zsírok fogyasztását, még a telítetlenekét is. A trigliceridszint csökkentéséhez gyógyszeres kezelés is szükséges.
Levélírónk is feltehetően ebben az örökletes betegségben szenved. A későbbi szövődmények közül az egyik legsúlyosabb az érelmeszesedés. Ennek megelőzésére pontosan be kell tartania a zsírmentes diétát és szednie kell az előírt gyógyszert. Félévente tanácsos ellenőriztetnie a vérben a triglicerid- és (kockázati tényezőként) a koleszterinértékeket.

Fagyhalál jeligére
Olvasónk azt kérdezi, hány fokon áll be a halál a kihűlt betegen. Kihűlés akkor keletkezik, ha a szervezet több hőt veszít, mint amennyit - akár fokozott anyagcserével - termelni vagy külső forrásból (a tűz melegéből, napsütésből) befogadni képes. Fokozza a hőveszteséget a szél, a hideg felületen ülés, fekvés vagy a hideg vízbe merülés. A hirtelen nagyon hideg vízbe merülés 10-15 perc után halálhoz vezethet, de az is tény, hogy - főként gyermekek - túléltek már egy óráig tartó jeges merülést is. A kialakuló sokk leállítja a szervezet működését, s ezzel végül is megvédi azt. Minél alacsonyabb a test hőmérséklete, annál nagyobb a halál beálltának kockázata. Bekövetkezhet már 31 Celsius-fokos testhőmérsékleten, még valószínűbben 28 fok alatt.
Korai szakaszban rendezhető az állapot meleg ruházattal és meleg itallal. Gyakran pulzus sem tapintható, légzés sem észlelhető, de ez nem jelenti feltétlenül a halál beálltát, ezért azonnal intézkedni kell a kihűlt ember betakarásáról és kórházba szállításáról. Ott meleg oxigénnel, melegített infúzió adásával és hemodialízis segítségével melegíthetik a testet. Hemodialízis során a vért átszivattyúzzák egy melegítőegységgel ellátott szűrőn, s úgy pumpálják vissza a vérpályába. Mivel számos olyan, lehűlt beteg felépült már, akin nem tapasztaltak életjelenséget, ezért az újraélesztést csak akkor hagyják abba, ha a páciensen felmelegített állapotban sem észlelnek ilyet.

Ezek is érdekelhetnek