Ezerarcú kór mar

Sok ember életét keseríti meg mindennaposnak tűnő, látszólag enyhe tüneteivel egy alattomos kór, a reflux. Egy kis gyomorégést, nyelőcsőkaparást, rossz alvást bármikor érezhetünk; ilyen panaszokkal még akkor sem fordulunk általában orvoshoz, ha rendszeressé válnak. Pedig a háziorvos a jellegzetes tünetekből felismeri és hatékonyan gyógyítani is tudja a leggyakoribb emésztőszervi panaszokat okozó refluxbetegséget, amely akár nyelőcsőgyulladást vagy nyelőcsőrákot is okozhat.

Családi körLovass Ildikó2006. 03. 24. péntek2006. 03. 24.
Ezerarcú kór mar

Gyomorégés akkor alakul ki, ha a nyelőcső záróizma nem zár elég jól. Ilyenkor a gyomorsav feljut a nyelőcsőbe, és marni kezdi: a savas visszaáramlás elnevezése a reflux. Az orvosok ezerarcú betegségnek is nevezik, mivel számtalan olyan tünetet produkál, amely más, súlyosabb betegségekre utal, ezért a szenvedőnek esze ágában sincs emésztési zavarokat gyanítani.
A Magyar Gasztroenterológiai Társaság adatai szerint hazánkban a felnőtt lakosság fele szenved valamilyen gyakorisággal a reflux tüneteitől, negyede fokozottan veszélyeztetettnek vagy betegnek tekinthető. Többségük nincs is tisztában a helyzet komolyságával. Pedig a tüneteket ajánlatos időben észrevenni. Nem a gyorsan bekapott szódabikarbóna vagy más savlekötő gyógyszer a megoldás. Gyakran a gyomorégés a szegycsont mögött, a mellkas és a nyak felé sugárzó égető érzés formájában jelentkezik, általában étkezés után néhány órával. A fájdalom lehajolás vagy lefekvés után tovább fokozódhat. Előfordul savas íz jelentkezése a szájban, nyelési probléma, mellkasi fájdalom, köhögés, arcüreg-, gégegyulladás is, noha ezek nem a hagyományos tünetek. A tartós savas hatás miatt fokozott fogszuvasodás, nehéz légzés, asztma, visszatérő tüdőgyulladás is jelezheti az alapbetegséget.
Kialakulása nagyrészt az életmód következménye. Az egészségtelen, túlzott táplálkozás, a zsír- és kalóriadús, fűszeres ételek, a fokozott stressz, a mértéktelen dohányzás és alkoholfogyasztás, a napi testmozgás hiánya növeli a veszélyeztetettséget. A diagnózis felállítása után gyógyszeres kezeléssel, az étkezési és életvezetési szokások megváltoztatásával könnyen kezelhető a betegség, eltűnik a vissza-visszatérő fájdalom.