Szűrés három óra alatt

Egy új magyar szabadalom az eddiginél lényegesen gyorsabban mutatja ki a méhnyakrákot okozó vírust. A nőket fenyegető daganatfajták közül az emlőrák után ez a második legveszélyesebb típus. Magyarországon évente két-háromezer nőnél diagnosztizálják ezt a betegséget, amely korai felismerés esetén a szakértők szerint lényegében gyógyítható.

Családi kör2006. 03. 03. péntek2006. 03. 03.
Szűrés három óra alatt

A méhnyakrákot a HPV nevű vírus néhány fajtája okozza. Amikor valakit megvizsgálnak, napokig, nemritkán hetekig kell várni az eredményre, vagyis arra, hogy a HPV kimutatható-e a méhnyakban. Az új eljárás három óra alatt kimutatja a rákkeltő vírus jelenlétét, illetve azt, hogy annak veszélyes vagy kevésbé ártalmas változatáról van-e szó.
A méhnyakrák nagyon alattomos betegség. Rendszerint későn okoz tüneteket (rendetlen vérzést, váladékozást, alhasi fájdalmat), amikor már nem biztos, hogy a beteg életét meg lehet menteni. Nálunk minden negyedik nő HPV-val fertőzött, és szülés után gyermekeik fele hordozza a vírust - közülük három százaléknál alakul ki a rosszindulatú daganat.
Az egészségpénztár által támogatott orvosoknál ingyenes új eljárás nem helyettesíti a rákszűrést. A pozitív HPV-teszt mellé citológiai vizsgálat is szükséges ahhoz, hogy az orvos a hogyan továbbról dönthessen.