Egészségpercek

Családi kör2006. 05. 05. péntek2006. 05. 05.
Egészségpercek

Fáj a bánat
Kizárólag testi tünetekre panaszkodik az orvosi alapellátásban jelentkező depressziós betegek több mint háromnegyede. Szakemberek szerint a lelki betegek egy része azért is kapja késve a megfelelő kezelést, mert a háziorvosok ilyenkor csak a test tüneteire figyelnek. A leggyakoribb panaszokat ugyanis - mint például a fej-, a has-, a derék-, a nyakfájást - gyakran okozhatják szervi bajok. Ezért az orvosok általában csak az eredménytelen kivizsgálások után gondolnak arra, hogy a háttérben depresszióról van szó. E jelenség kialakulásának okaként az agyi pályák zavart működését feltételezik, s bizonyos ingerületátvivő anyagok hiányát.

Fokhagyma drazséban
Régóta ismert tény, hogy biológiai életkorunk nem éveink számától, hanem nagyrészt ereink állapotától függ. Német kutatók azt vizsgálták, hogyan lehetne az erek rugalmasságát megőrizni. Az már eddig is közismert volt, hogy a fokhagyma csökkenti a vér koleszterinszintjét. Most megállapították azt is, hogy a fokhagyma képes megtartani, sőt javítani az erek rugalmasságát. Mivel azonban a nyers fokhagyma fogyasztása kellemetlen illattal jár, az orvosok a fokhagymadrazsé szedését javasolják, főként idős emberek részére. Két év drazsészedés után az erek biológiai életkora 10-15 évvel csökken!

Igyunk sokat
Egy egészséges felnőtt nőnek egy nap legalább két liter vizet kell fogyasztania. Ebből háromnegyed liter van a táplálékokban, gyümölcsben, zöldségben, egynegyed liter szabadul fel az anyagcsere-folyamatok során. Vagyis még egyliternyire van szüksége. Ezt ásványvíz, tej, tea, gyümölcslé, csapvíz stb. formájában, folyadékként kell elfogyasztania.

Hormon a vízben
Az elmúlt negyven-ötven évben csökkent az európai férfiak nemzőképessége. A kutatók keresik az okát annak, hogy egyre gyakoribb a rejtett heréjűség is, és ötszörösére emelkedett a hererák-megbetegedések száma. Az egyik elmélet szerint a férfiak megbetegedéseinek köze lehet ahhoz, hogy a hatvanas évek óta a nők széles körében elterjedt a fogamzásgátló tabletták szedése, és ezzel nőtt a természetes körforgásba kerülő nemi hormonok aránya is. Az antibébi-tabletták bomlástermékei a vizelettel távoznak a szervezetből, és a szennyvízcsatornákon keresztül a folyókba jutnak. A Temzében például kimutatták a női nemi hormonok jelenlétét. Mivel nálunk nincsenek ilyen kutatások, nem tudjuk, hogy a Dunában-Tiszában mi található, de feltételezhető, hogy hazai vizeinkbe is belekerülnek a hormonok.

Boldogító mandula
Aki naponta elfogyaszt négy-öt szem mandulát, elkerülhet számos betegséget. A kutatások szerint ugyanis a mandula emeli a boldogságszintet. Márpedig a boldogan, kiegyensúlyozottan élő emberek sokkal ritkábban betegednek meg, mint a magányosak és boldogtalanok.

Ezek is érdekelhetnek