Hízás ellen felvértez az anyatej

A csecsemőknek csupán egyharmada kap kizárólag anyatejet hat hónapos koráig Magyarországon. Pedig évtizedek óta köztudott tény, hogy ebben az életkorban a babáknak nincs szükségük semmiféle más tápanyagra. Az anyatej a csecsemő természetes és optimális tápláléka életének első hónapjaiban. Nemcsak erősíti a gyermek immunrendszerét, hanem fel is vértezi a későbbi betegségek, a cukorbaj vagy éppen a súlyos elhízás ellen.

Családi körBalogh Mária2006. 05. 12. péntek2006. 05. 12.
Hízás ellen felvértez az anyatej

A szakemberek az élet további szakaszában is jó szívvel ajánlják a tej fogyasztását, amelyben tizennégyféle vitamin, valamint számos ásványi anyag (kalcium, kálium, foszfor, nátrium, magnézium) található. Ez a megállapítás természetesen nem az igazi tej reggeli ital néven elhíresült és másféle utánzataira vonatkozik, hanem a teljes értékű tejre, illetve tejtermékekre. A tejzsírnak fontos szerepe van a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, a fogszuvasodás, a daganatos betegségek megelőzésében, az áttétképződés csökkentésében és szervezetünk ellenálló képességének növelésében.
Papp Erzsébet belgyógyász szakorvos szerint gyermekeknek minimum két deciliter, felnőtteknek fél liter tej fogyasztása ajánlott naponta. A tejzsírról azt is tudnunk kell, hogy nagyon jól emészthető, és jelentős része lebomlás nélkül szívódik fel, vagyis nem terheli a májat. A tejcukor pedig nagyban segíti a kalcium, a magnézium, a foszfor és egyéb ásványi anyagok tökéletes felszívódását. A tejsav jótékonyan gátolja a vastagbélben fellelhető káros bélbaktériumok szaporodását. Az élőflórás tejtermékeket akkor érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani - naponta kétszer két deciliternyit -, ha valamilyen bélbetegségben szenvedünk vagy ha felborult a bélflóránk egyensúlya.
A hazai lakosság mintegy tíz százaléka érzékeny a tejcukorra, ők nem ihatnak tejet. Ehetnek viszont savanyított tejtermékeket, kefirt, joghurtot és tejfölt, ezekben ugyanis már lebomlott a laktóz. A tejcukorra nem érzékeny kisgyermekeknek mindenképpen az otthon, valódi tejből készített kakaó és karamell fogyasztását ajánlják a hozzáértők, mivel abban semmiféle melléktermék és adalékanyag nincs. A polcokon kínálkozó megszámlálhatatlan típusú joghurtokból inkább azokat válasszuk, amelyekben gyümölcsdarabok is fellelhetőek.
A fogyókúrázóknak nem árt tudni: nem az számít, hogy sovány, esetleg zsíros tejet vagy tejterméket fogyasztottak-e, hanem a nap folyamán a szervezetükbe bevitt összes zsír mennyisége. Ne féljünk a bőséges tej- és tejtermékfogyasztástól, építsük rájuk az étrendünket, kiegészítve friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, sovány húsételekkel és halféleségekkel.

Ezek is érdekelhetnek