Vándorló fájdalom

Titokzatos kór a fibromialgia-szindróma (FMS). A reumás betegségek táborába sorolható, s valószínűleg a fájdalomingerek feldolgozásának zavaraival hozható összefüggésbe. Tünetei a változó intenzitású, a test különböző részeire vándorló izomfájdalom, a krónikus fáradtság, a kimerültségérzet és az állandósult alvászavar. Társulhat hozzá fejfájás, különféle bélpanaszok sora, valamint menstruációs zavar. Főként nők szenvednek benne 35 és 60 év között.

Családi kör2006. 05. 19. péntek2006. 05. 19.
Vándorló fájdalom

Az FMS-t kiváltó okot egyelőre nem ismerjük, ráadásul nehezen diagnosztizálható, mert a tünetei mintegy harminc másik betegségben is fellelhetőek. Emiatt sok orvos fel sem ismeri a bajt, és páciense gyakran nem részesül a megfelelő kezelésben. A diagnózis a nyomásérzékeny pontok vizsgálatával állítható fel, ugyanis a tizennyolc ilyen pont közül az FMS-ben szenvedők tizenegyet igen fájdalmasnak éreznek.
Mostanáig főként fájdalomcsillapítókkal kezelték, az utóbbi években akupunktúrás kezeléssel sokkal jobb eredményeket érnek el a szakemberek - tudtuk meg Tóth Gábor természetgyógyásztól. Egy klinikai felmérés szerint a speciális kezelés jóvoltából a páciensek hetven százalékánál egyetlen kezelés is enyhítheti a makacs panaszokat.

Ezek is érdekelhetnek