Alattomos támadás

Tíz szélütésből négy megelőzhető lenne, ha jobban odafigyelnénk és komolyabban vennénk az intő tüneteket - erre figyelmeztet Csiba László professzor, a debreceni Neurológiai Klinika igazgatója a stroke napja alkalmából. Az USA után szorosan a második helyen áll Magyarország a szív- és érrendszeri betegségek, illetve szövődményeik (agyvérzés, bénulás, szívinfarktus, hirtelen szívhalál, embóliák) tekintetében.

Családi körBalogh Mária2006. 08. 04. péntek2006. 08. 04.
Alattomos támadás

Nehezíti a felismerést, hogy a szélütést nem mindig kíséri erős fájdalom. Ezért hívják - a magas vérnyomáshoz hasonlóan - alattomos kórnak, s ezzel is magyarázható, hogy a betegek későn fordulnak orvoshoz. Ha valakit szélütés ért, három órájuk van az orvosoknak az életmentéshez, vagyis az aktív vérrögoldó kezelés beindítására. Ebbe az időbe bele kell férnie annak, hogy a pácienst beszállítsák a legközelebbi kórházba, a szakorvos megvizsgálja, s elkészítsék a koponya CT-vizsgálatát. A következő intő jeleket kell komolyan venni: lefittyedő szemhéj, esetleges kábaság, az erős fejfájást követő tudatvesztés, az arcizmok bénulása, nyelészavar, zsibbadás, szédülés, kettőslátás.
A betegség ellen nem ráérősen kell cselekednünk, hiszen a stroke-ot lehet, hogy most készíti elő a szervezetünk. A kockázati tényezők sorában első helyen áll a magas vérnyomás, amely sokáig szinte tünet nélkül roncsolja a szív- és érrendszert. Igen fontos lenne, hogy a háziorvosok rendszeresen mérjék betegeik vérnyomását. További károsító tényező lehet a cukorbetegség, az elhízás, a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, valamint a hormonális szerek túlzott mértékű bevitele a szervezetbe.

Ezek is érdekelhetnek