Az orvos válaszol

Családi körDr. Szirmák Eszter2006. 08. 18. péntek2006. 08. 18.
Az orvos válaszol

Soványság jelige
Oolvasónk azt kérdezi, ki számít soványnak. Amennyiben a testsúly a kívánatosnál legalább tizenöt százalékkal kevesebb, sovány testalkatról beszélünk. A kóros soványság esetén a szervezet nemcsak a zsírszövetből veszít, hanem a létfontosságú fehérjékből is. Ennek egyik könnyen diagnosztizálható formája az izomszövet csökkenése. Kóros soványság alakul ki például az anorexia nervosa során. Az esetek kilencven százalékában a kór fiatal lányokon és asszonyokon alakul ki. Általában valamilyen súlyos konfliktus indítja el, például az anya-gyermek viszonyban fellépő zavar, szexuális probléma, dacreakció stb. Az anorexiás elveszítheti súlyának akár ötven százalékát is. Ennek a betegségnek a gyógyításához pszichiáter segítsége szükséges.

Több mint aggódás jelige
Olvasónk a férje dohányzása miatt ragadott tollat. Mint írja, hiába mondja szerettének, hogy a napi két doboz cigarettával apránként megöli magát, ő csak mosolyog rajta. Tanácsunkat kéri, mit tegyen, mert nem szeretne fiatalon özvegyen maradni.
Magyarországon sajnos még mindig nagyon sokan rabjai a dohányzásnak. Fiatal korban sikk, később szenvedély, stressz elleni rossz beidegződés. A dohányzás főként az ereket és a tüdőt károsítja, valamint a daganatos betegségek, az infarktus, a trombózis legfőbb oka. Ez utóbbi a verőérrendszer bármely területén létrejöhet. Így okozhat agyi vagy végtagelhalást, szívizominfarktust. Az érszűkület megelőzésében nagy szerepe van a dohányzás elhagyásának.
Azoknak, akik még nem tapasztalták meg a dohányzás egészségkárosító hatásait, azt tanácsolom, nézzenek körül a környezetükben. Találni fognak évtizedek óta dohányzó, lassú mozgású, köhécselő, sápadt arcú, időnként fulladozó ismerőst eleget, ugyanígy lábfájdalmakról panaszkodó, sorvadt lábizmokkal rendelkezőt. Az élet adta lehetőségek az érbetegségben szenvedőknél nagymértékben beszűkülnek. Olvasónknak igaza van, a dohányzást nem akkor kell abbahagyni, amikor már szemmel látható betegségeket okozott. Kérhet segítséget orvosuktól is, aki tapasz vagy rágógumi formájában javasolhat nikotintartalmú szert a leszokás nehézségeinek áthidalására.

Izomgörcsök jelige
Az alacsony káliumszint fokozott izomgyengeséget okoz, mely miatt a légzés gyengül, a bélműködés lanyhulhat. Tartós káliumszint-csökkenés következményeként felléphet szívtágulat. A szívizom károsodik, alacsony vérnyomás, vesebántalom jöhet létre. A szervezet alacsony káliumszintjéhez vezethet az elégtelen káliumbevitel (például a gyümölcsök, a főzelékfélék hiánya a táplálkozásban), továbbá éhezés, hányás is. Oka lehet, ha a vese káliumot veszít (például vesegyulladás esetén). Káliumhiányhoz vezethetnek a káliumürítést fokozó vizelethajtó gyógyszerek, a stressz és a tartós szalicilátkezelés is. Olvasónk akkor jár el helyesen, ha - a kálium-, a nátrium-, a klór-, a foszfátmennyiség ellenőrzése mellett - a tüneteket megbeszéli orvosával. Az izomgörcsök hátterében ugyanis egyéb ok is állhat (például cukorbaj).

Ezek is érdekelhetnek