Szamár vagyok vagy Oroszlán?

Minden reggel a csillagokkal ébredünk. Akár akarjuk, akár nem. Ömlik ránk a horoszkóp a tévéből, rádióból, újságokból. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a Hold-Uránusz trigon, a Nap-Plútó kvadrát meg a Szűzben járó Merkúr útvesztőjében! Pláne ha nincs két egyforma "szamárvezető" aznapra!

Családi körSzijjártó Gabriella2006. 08. 11. péntek2006. 08. 11.
Szamár vagyok vagy Oroszlán?

"Testi és szellemi kondícióját tekintve csúcsformában van, nincs olyan feladat, amihez ne merne hozzálátni. Aktivitását sokan irigylik, és keresik az ön barátságát. Anyagi helyzetére most egyáltalán nem panaszkodhat" - ígérik a csillagok a méregdrága magazinban augusztusra. Látom lelki szemeimmel, ahogy világszerte megkönnyebbülve fellélegeznek Oroszlán sorstársaim, és a velem "egy húron pendülő" Robert Redford elégedetten hátradőlve mártogatja a kiflivéget forró kakaójába... (Azért megnézném a nők színészbálványát, amikor a kezébe kerül egy másik, ugyancsak több százmilliónyi Oroszlánnak egységesen szóló intelem: ideje kicsit többet foglalkozni a külsejével, mondjuk, bejelentkezni a fodrászhoz, és venni néhány új göncöt!)
A fene se tiltakozik kora reggel, amikor a rádióban azt bizonygatják - mivelhogy tüzes jegyű vagyok -, hogy imádom a meleg, napos tájakat, és álmaim netovábbja egy francia vidéki kúriában eltöltött vakáció! Ehhez képest még az idén nyáron sürgősen Bangkokba, Damaszkuszba meg Chicagóba irányítanak, azon belül is bárokba meg kaszinókba, ahol nem fukarkodom a borravalóval. Csak a forrást felejtették el megjelölni - jegyzem meg halkan Oroszlán társaim nevében is.
Ennél jobban már csak azzal tudják éhgyomorra összezavarni az ember lányát, ha a bolygókat is "belekeverik" a témába! A Szaturnusz-Neptunusz szembenállás ugyanis nem sok jót ígér, még az egzotikus ételek kipróbálásától is eltilt (de akkor minek küld az utazásjósló horoszkóp Bangkokba?!). A Hold-Mars-Neptunusz-Vénusz sugárzássorozat elemzője nem kockáztatott sokat előrejelzésével, nesze semmi, fogd meg jól: "hangulatunk percről percre változhat".
Sok mindent nem értek. A Vénusz, a szerelem bolygója például vastag szén-dioxid légkörrel rendelkezik, felszínén a nyomás kilencvenszerese a földiének, a hőmérséklet majdnem 500 Celsius-fok. Ilyen környezetről aligha a mennyei szerelem jut az ember eszébe, sokkal inkább a pokolra emlékeztet. (A kettő között persze időnként felmerülhetnek bizonyos összefüggések, de erre most hadd ne térjek ki.) A "harcias" Marson viszont a legnagyobb kánikulában is alig emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. A "méltóságteljes" Jupiternek nincs is szilárd felszíne. Az "öregesen cammogó" és betegségeket terjesztő Szaturnusz pedig az egyik leglátványosabb jelenség a Naprendszerben.
A csillagjósok az emberek tulajdonságait ugyebár annak alapján írják le, hogy ki milyen jegyben született. Tovább bonyolítja a képletet, hogy minden nép a saját világszemlélete, hitvilága alapján népesítette be az eget. A régi közel-keleti népeknél például létezett egy Szamár nevű csillagkép; ezt a csillagcsoportot - amely nagyjából még hasonlít is arra, aminek nevezik - nálunk ma Oroszlánnak hívják. Az ebben a jegyben születettekre (velem együtt) azt mondjuk, jellegzetesen "oroszlános" tulajdonságaik vannak. Noha akár szamár is lehetnék...
A Nyilas lehet jól célzó, pontos, vagyis éppen olyan, amilyennek a neve alapján lennie kell. Régen rossz azonban annak, aki angolszász területen látta meg a napvilágot. Ott ugyanis ugyanezt a csillagcsoportot valamikor Teáskannának hívták. Na de milyen tulajdonságai vannak egy teáskannának?! Forróvérű? Nagy a füle?
Horoszkópügyben nem én vagyok a legjobb olvasó. Ám ha ezt felismeri a környezetem is, könnyen megsértődöm. Ilyenkor hisztérikussá válok. Mert egyik legjellemzőbb tulajdonságom az uralkodásvágy, s mert érzékeny vagyok a kritikára.
Akárcsak a több százmilliónyi Oroszlán-szívű társam.
A horoszkópunk szerint.

Jövőfürkészés
Kifürkészhetjük-e a jövőnket a csillagok vizslatásával? Árulkodik-e külsőnkről és lelki tulajdonságainkról, hogy milyen jegyben jöttünk világra? Erről faggattunk néhány ismert személyiséget.

- A csillagok hajlamosítanak, lehetőséget adnak, hogy ilyen vagy olyan életmódot éljünk, de a döntés rajtunk múlik - magyarázta Csongrádi Kata. A színésznő a Bika jegyében jött világra, s nem titkolja, hogy illik rá jegyének számos jellemzője. Egy igazi Bika zömök, szereti a terített asztal örömeit, fontos számára a kényelem. Mindezekről persze gyakorta lemond Csongrádi Kata a színpad miatt. Egész életében harcban állt a kilókkal, hogy formában tarthassa magát. Szerencsére a csillagjegyének számos jó tulajdonságot köszönhet: a hűségét, a kitartását, a következetességét.
- Zoli komolyan hitt benne, hogy az összeillő csillagjegyeink megjósolják a kapcsolatunk sikerét - mondta a színésznő, akiről közismert, hogy egykor Latinovits Zoltán menyasszonya volt. Latinovits a Szűz jegyében született, mégpedig 75 éve, szeptember 9-én. A Szűz és a Bika pedig remekül kijönnek egymással. A számmisztikában hívő színészkirály jó jelnek találta, hogy születése napjának száma, a 9 éppen a fele a Katáénak, aki május 18-án jött világra. Úgy gondolta, emiatt jól rezonálnak egymásra. Reményteli volt, hogy a kínai horoszkópjuk szerint ugyancsak kiegészítik egymást. Csongrádi Kata a kínai asztrológusok szerint Víz-Kígyó, s mint ilyen, csupa érzelem, csupa művészet. Latinovits Fém-Kecske volt. A keletiek szerint e két művészlélek illett egymáshoz, merthogy a fém megtartja a vizet.
Bár Latinovits szinte kapaszkodott a fantasztikus előjelekbe, harminc esztendeje mégis tragédiába torkollott az élete. Kérdés, hogy az égben keressük az okokat vagy inkább itt lenn, a földön.

- Nem veszem komolyan a horoszkópokat. Nézzünk példaképp engem: az Ikrek jegyében születtem, akárcsak Orbán Viktor. Hát hasonlítok én Orbán Viktorra? - kérdezett vissza a Heti hetesből ismert publicista, Váncsa István. Majd megmagyarázta, miért nem híve az asztrológiának. - A múltunk és a gyakorlati tapasztalataink határozzák meg a tetteinket. Amikor az antik kultúrák hanyatlani kezdtek, akkor terjedtek el a Földközi-tenger medencéjében a különféle jóslások, mágiák, okkult tudományok. Olyan dolgok ezek, melyek az ókor egészségesebb századaiban nem nyertek teret. Mi következik ebből? Az, hogy akkor jön divatba például az asztrológia, ha egy kultúra válságba kerül, s az ember elveszti a józan eszét.



- Nem hiszek benne, hogy a jövőnket meghatározzák a csillagok. Ez azt jelentené, hogy nem változtathatunk a saját sorsunkon, s ezt nem ismerem el. Sőt, számomra az az igazi kreativitás, hogy az ember megalkotja és a kedve szerint formálja a saját életét - mondta az énekesnő Katona Klári. - Azt azonban elfogadom, hogy a különféle csillagjegyekben születettek hasonlatosak egymáshoz. Magam például Mérleg vagyok, szeretem ezt a típust, és illenek rám a tulajdonságai. Számos Mérlegre jellemző a művészi hajlam, a humánum, valamint a magasabb célok felé törekvés. A Mérleg egyensúlyra vágyik, ám ez nem egyenlő a megalkuvással. Inkább valamiféle harmóniába szeretné rendezni a világ dolgait. Sokat elárul e jegyről, hogy a leghíresebb szülötte az indiai Mahatma Gandhi.


- Szigorúan csak a jót jegyzem meg - árulta el Esztergályos Cecília. A Vízöntő jegyében született színésznő ugyan nem tagadta, hogy átfutja olykor a lapok horoszkóprovatait, ám csak akkor veszi komolyan a prognózist, ha szerencsés fordulatot ígér. A jellemzés nagyjából stimmel, ő is öntörvényű ember, akárcsak a legtöbb Vízöntő. E jegy szülöttei eredeti gondolatokkal kápráztatják el a környezetüket - ismerte el a művésznő, aki gyerekkorában balettozott, s ha éppen nem áll a színpadon, különleges agyagszobrokat készít. Sajnos a Vízöntőket sem kerülik el a tragédiák - jegyezte meg Esztergályos Cecília. Vele egy évben, sőt egy jegyben született ugyanis színésztársa, Kozák András, aki tavaly egyetlen nappal a 62. születésnapja után hunyt el.



- Marhaság az egész - fogalmazott sarkosan Dinnyés Lajos daltulajdonos. Őt azért bosszantja különösen a horoszkópőrület, mert elfelejtjük miatta a hónapok régi magyar megfelelőjét. Idézzük fel, milyen gyönyörűen hangzanak! A január Fergeteg hava, a február Jégbontó hava, a március Kikelet hava, az április Szelek hava, a május Ígéret hava, a június Napisten hava, a július Áldás hava, az augusztus Újkenyér hava, a szeptember Földanya hava, az október Magvető hava, a november Enyészet hava, a december Álom hava.

Ezek is érdekelhetnek