Egy iskolakezdés naplója

Családi körBalogh Mária2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Egy iskolakezdés naplója

Június 2. Meghatódottan pityeregtünk az ovis ballagáson. Nekem ő volt a legszebb és a legügyesebb. Este családi-baráti vacsora a gyerek tiszteletére. Kisebb vagyonba került. Mindegy. Mindenki Pannikát ünnepelte. A gerincbarát iskolatáskát már most megkapta a barátnőmtől. Előre megbeszéltük. Táska kihúzva a vásárlási listáról. Megtakarítottunk 7999 forintot. Mázlim van!
Június 5. Szülői értekezlet az általános iskolában. Április közepén kaptuk meg az értesítést, hogy Pannikát felvették a debreceni egyetem általános iskolájába. Óriási! Tanító nénit is választottunk. A szülői értekezleten meglepődünk. Két vadonatúj pedagógus fogadja a szülőket. Kedvesek, felkészültek. Előre sokszorosított listát osztanak ki, melyen feltüntetik: szeptember 1-jén reggel tanévnyitó, és már vinni kell a tankönyvekkel, füzetekkel megpakolt iskolatáskát is. A torna- és tisztasági zsák, valamint a technika- és rajzfelszerelés pontos tartalmát is közlik. Ugyanígy a tantárgyakhoz kapcsolódó füzetek és egyéb eszközök listáját. Hála istennek, így legalább nem kell hazárdíroznunk vásárláskor. (Vajon megússzuk 10-12 ezer alatt?!) A tankönyvbeszerzés napját és helyszínét meg a menzabefizetés dátumát is tudatják. Kitöltjük a diákigazolványhoz szükséges nyomtatványt (jézusom, hisz nemrég született, s már igazolványa van!), fénykép, összesen kétezer forint... és már mehetünk is.
Július 20. A hónap közepéig még járt oviba, mentek a barátnői is - kaptak még pár hét haladékot elválás előtt. Megelőztük a tanszervásárlási rohamot. A szupermarketekben már most akciósan kínálták az iskolai cuccokat, a méregdrága, kisebb írószerüzletekhez képest jelentős árkedvezménnyel. Érdemes volt a katalógusokat böngészni! Lista a kézben, család a kocsiban. Naná, hogy Pannika a hercegnő mintás kellékekhez ragaszkodott! Ezek a könyv- és füzetborítók, grafit- és színes ceruzák, filctollak, zsírkréták, füzetek átlagosan negyven-ötven forinttal drágábbak, mint a hagyományosak. Engedünk a gyereknek. Egyszer elsős, vigasztaltam magam. Meg azzal, hogy a tolltartót, a rajztartó mappát, a torna- és tisztasági zsákot, a piros tornamezt meg és a kirándulós hátizsákot (mindezt természetesen hercegnős kivitelben) a nagymamától kapja születésnapjára. Ez az újabb "mázli" úgy nyolcezret spórolt nekünk. Így mi "csak" tizenkétezret költöttünk.
Július 25. Túlestünk rajta, úgysem halogathattuk volna sokáig: megvettük az asztali lámpát, az íróasztalt, a forgószéket, azt a fajtát, amelyik jól megtámasztja a hátat és a kart. Az utóbbi kettő akciós, egyenként 7499 forintért. A végösszeg 16 700 forint. Kezdem felfogni, hogy a tanévkezdés kész anyagi csőd!
Augusztus 3. Fizetést kaptunk, de már tudjuk, hogy fizetéselőleget kell kérnünk. Sok a gyerek. Ja, és az idén nincs dupla családi pótlék. Felfrissítettük Pannika ruhatárát, elvégre iskolás lesz... Két pár jó minőségű, gyógytalpbetéttel ellátott cipő akciósan 15 500 forint. (Elég a kínai gagyikból!) Vettünk néhány blúzt, pólót, nadrágot, szoknyát, fehérneműt. Szépek és nőcisek. Nem merem leírni a végösszeget.
Augusztus 21. A kijelölt könyvesboltban átvesszük az első osztályos könyveket. Tizenötezer forintot tettünk félre. Kellemesen csalódunk. A nagycsaládosoknak ingyen adták. Egyébként 9800 forint lett volna!
Augusztus 22. Telefonálnak az iskolából: szeretnék, ha a tanévnyitón Pannika mondaná az elsősök nevében a köszöntőverset. Megtiszteltetés. Verseket böngészünk.
Augusztus 23. Te jó ég, mit vesz majd fel a gyerek az ünnepségen?! Mutatós fekete cipő, ugyanilyen színű szoknya és hófehér blúz, na meg harisnya. Reggeltől estig jártuk az üzleteket. Ünneplő öltözék: 8200 forint. A fodrászhoz is bejelentem: 1100.
Augusztus 24. Menzafizetés. Görcsbe rándult a gyomrom. Úgy tájékoztattak, hogy kéthavit kell előre fizetni, teljes áron. Visszatérítés utólag. Ismét kellemes meglepetés ért. Csupán a szeptemberi díjat kérték, 50 százalékos támogatást kaptunk. Az egész kijött 3200 forintból.
Augusztus 26. Könyveket és füzeteket fedtünk. És közben szembesültünk az újabb gonddal: hová pakoljuk a tanszereit? Vettünk egy négyfiókos, kétpolcos, vadonatúj szekrényt. Fenyőutánzat, a legolcsóbb, 14 500-ért.
Augusztus 30. A negyedéves joghallgató fiam óvatosan megjegyzi: szeptember közepén kezdődik az egyetem, és lesz olyan jegyzete is, amely 8-15 ezer forintba kerül. Hogy ne kapjak infarktust, Pannikával még gyakoroljuk a másnapi verset...

Ezek is érdekelhetnek