Kétlábú kísérleti egerek

Tizenegy gyermeket oltottak be a napokban az influenza H5N1 vírusa elleni oltóanyaggal. A közlemény szerint bonyodalommentesen. Az oltás beadása után huszonegy nappal vért vesznek a gyermekektől, később újabb vérvétellel ellenőrzik, adott-e a szervezet "tartós immunválaszt".

Családi körBalogh Mária2006. 09. 22. péntek2006. 09. 22.
Kétlábú kísérleti egerek

A fentieket akár sikertörténetként is vehetnénk, ha nem övezné némi ellentmondás a hírt. Ez pedig összezavarja az ember lányát. Különösen, ha kisgyermekes anya az illető. A gyermekek beoltását ugyanis az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte - ám a Magyar Tudományos Akadémia szerint a kiskorúakon végzett tesztek etikailag elfogadhatatlanok.
Az országos tiszti főorvos azzal érvelt, hogy a gyermekek számára előállított oltóanyag dózisát sem felnőtteken, sem kutyákon, sem macskákon nem lehet beállítani, tehát a tesztelésre mindenképpen szükség van. Ráadásul egy esetleges járvány éppen a gyerekek, valamint a hatvan év fölöttiek körében szedné a legtöbb áldozatát, vakcina nélkül teljes korosztályok válhatnak védtelenné a kórokozóval szemben.
Az MTA azért tartja elsietettnek a tesztelést, mert a madárinfluenzának még nincs emberről emberre terjedő vírusváltozata. Továbbá úgy tudják, hogy a hazai vakcina előállításánál alkalmazott eljárás - a vírust tyúktojásban tenyésztik, majd tisztítják és elölik - Európában elmaradottnak számít. Az ily módon készített vakcinát ritkán engedik forgalmazni, a fejlett országokban modern vírusgenetikai módszerekkel állítanak elő vakcinákat.
Debreceni szakemberek úgy nyilatkoztak, hogy EU-konform a "gyermekpróba", ám ennek ellenére teljességgel kizárt, hogy Hajdú-Biharban teszteljék a madárinfluenza elleni védőoltást. Igaz, az ország sok más egészségügyi intézményében kértek engedélyt kipróbálására kiskorúakon, illetve idős embereken. Ezeket a kórházakat sem lehet megfeddni, mivel a bevett európai elv az, hogy a kicsiknek szánt gyógykészítményt gyerekeken kell kipróbálni. Valahol...
A kísérleti egér szerepétől azonban minden épeszű szülő félti egészséges gyermekét. Tizenegy család mégis vállalta a kockázatot. Részletesen ismertették velük az eljárás minden lépését, biztosítást kötöttek, megfelelő intézeti hátteret nyújtottak az esetleges nem várt reakció miatt, s beleegyező nyilatkozatot is aláírattak a szülőkkel. Mindezt úgy, hogy a csemetét is fel kellett világosítani arról, amit vele szándékoztak végezni. Ha a kiskorú tiltakozott volna, a szérumot nem adják be. Akkor sem, ha a szülő igent mondott.
Rémálmomban épp ezt láttam. A kislányom sivított, mint az újévi malac, ahogyan az injekciós tűvel közeledett felé az orvos...

Járványsoroló
Az első világháború végén, 1919-ben milliónyi áldozatot szedő spanyolnáthát egy influenzavírus okozta, s a Magyarországon 1968-ban "hongkongi" vírusként végigsöpört járvány mögött is ez a kórokozó állt. Érdemes figyelni a járványos évszámokra: a szakemberek azt tartják, hogy harminc-negyven évente tör ki nagyobb pandémia, márpedig a legutóbbi éppen ez a bizonyos 1968-as volt.

Ezek is érdekelhetnek