Hidegen is oldalborda

Sokan osztják azt az igazságot, hogy a mézeshetek idején képtelenség megjósolni, milyen lesz később a párok testi kapcsolata. Főként akkor nehéz megítélni, ha tapasztalatlan, kezdő szerelmesek találkoznak össze.

Családi körBalogh Mária2006. 10. 13. péntek2006. 10. 13.
Hidegen is oldalborda

Néhány együtt töltött év, és máris tisztul a kép. Világossá válik, hogy a férj imádja a szexet, míg az asszonyka ideje javát leköti a napi munka, a háztartás és a gyerekek ellátása. Így aztán nap végeztével inkább menekül kedvenc olvasmányához meg a kispárnájához, mintsem férje ölelő karjaiba. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy már nem szereti a párját, netán elhidegült tőle. Sőt! Az esetek többségében a feleség szereti a férjét, érzelmileg jól érzi magát mellette, de szeretkezni nem feltétlenül akar vele. Legfeljebb arra van igénye, késztetése, hogy összebújjon az urával. Kutatások igazolják, hogy vannak asszonyok, akik azért fordítanak hátat társuknak a hitvesi ágyban, mert elégedetlenek önmagukkal. Szentül meg vannak győződve arról, hogy testük nem szép, nem is kívánatos, így az semmiféle örömforrást nem nyújthat párjuk számára. Az ilyen típusú asszonykák gátlásosságuk miatt nemcsak hogy tartanak a szexuális kapcsolattól, de a nemi vágyuk is lanyhul a másik iránt. Az ehhez hasonló párkapcsolatokban a nő gyakorta már nem is tekinti férfinak a társát, csupán barátként néz rá. Ez az érzés akkor is könnyen bekövetkezhet, ha a nő nem szerelemből ment férjhez, esetleg soha nem is érzett szexuális vonzalmat párja iránt. Vannak hölgyek, akik nem szerelmest választanak, hanem férjet, a leendő gyermekeik apját. Rossz hír, hogy a soha fel nem támadt vágyat utólag jóformán lehetetlenség életre kelteni.
Vajon mi a helyzet akkor, ha a férfi a visszahúzódóbb, az elutasítóbb, a szemérmesebb, s ha ő nem kívánja a testi kapcsolatot? Úgy ráadásul, hogy szereti a feleségét, csak éppen a szexushoz nincs hajlandósága. Nem csak a párjával, mással sem. Sem nővel, sem férfival. Hallani olyan esetekről, amikor a férfi vélt potenciazavara miatt borult fel a házasság, ami látszólag addig működött jól, amíg az utód meg nem született. A lélekbúvárok jól ismerik az aszexuális embertípust. Ők azok, akik képesek lennének a nemi életre, csakhogy nincs rá igényük. Számukra a szeretkezés kihagyható esemény, ráadásul a homlokukra sincs kiírva, hogy "No sex!" Vagyis nem kell tartaniuk mások megítélésétől, legfeljebb - oldalbordájuk elégedetlenkedése, elhidegülése miatt - házasságuk felbomlásától. A téma tudorai állítják, a nemi késztetés velünk születik. A szexuális élet gyakorlása, elsajátítása viszont tanult viselkedési forma, amely hajdanában főként az utódok nemzését szolgálta, mára pedig az örömszerzés változatos forrása is lett.
Azt pedig, hogy valaki szexuális élettel, esetleg anélkül képzeli el a mindennapjait, nagyban befolyásolja az is, volt-e ideje fiatalkorában az udvarlásra vagy sem. Meghatározó az a minta is, amit a gyermek a szüleitől látott. Ha az anya és az apa egymás érintése, ölelése nélkül, érzéseik kimutatását mellőzve élte hétköznapjait, akkor a csemete számára felnőttkorában ez a minta lesz a jónak hitt, követendő példa.


Teszt a házastársi vonzalomról

Kérdések:
Válaszoljon az alábbi kérdésekre, majd kérje meg házastársát, tegye meg ugyanezt ő is. Minden "igen" válasz 1 pontot ér.

1. Most is szeretem a házastársamat ajándékokkal meglepni.
Igen - Nem
2. Igyekszem olyan közös programokat tervezni, amelyeket kedvel.
Igen - Nem
3. Odafigyelek, hogy a párom is élvezze a szexuális együttlétet.
Igen - Nem
4. Még mindig könnyen ébred bennem testi vágy a társam iránt.
Igen - Nem
5. Bizsergető érzés, ha megsimogat, ha szeretkezünk.
Igen - Nem
6. Ritkán húzódom el, ha hozzám bújik, ha közeledik.
Igen - Nem
7. Olyan vonzónak, kívánatosnak találom, mint korábban.
Igen - Nem
8. Most is könnyen elnézem apró hibáit, rossz szokásait.
Igen - Nem
9. A munkahelyi összejövetelekre is szívesen elviszem.
Igen - Nem
10. Nem titkolom el előle a programjaimat, telefonhívásaimat.
Igen - Nem
11. Gyakorta szeretkezem vele álmomban is.
Igen - Nem
12. Bűntudatot érzek, ha mással flörtölök.
Igen - Nem
13. Soha nem gondoltam arra, hogy megcsaljam.
Igen - Nem
14. Veszekedés után nem tartok haragot.
Igen - Nem

Értékelés:
0-4 pont: Házasságukat már nem az érzelmek tartják össze, de nem is a szex. Ha így elhidegültek egymástól, nem gondolja, hogy beszélniük kellene róla, s rendezni további sorsukat?
5-7 pont: Mindenképpen el kell gondolkodniuk azon, hányadán állnak egymással. Lehet, hogy elhidegültek egymástól, de az is lehet, hogy viszonyuk szerelemből barátságra váltott. Még helyrehozható!
8-10 pont: Érzelmeik hőfoka már nem a régi, de a kapcsolatuk elég szilárd. Bár gyakran hajba kapnak, mégis vonzódnak egymáshoz, nem tudnának külön élni.
11-14 pont: Bizonyosra veheti, hogy még mindig szerelmes házastársába, testileg és lelkileg is vonzódik hozzá. Ha a pontszámuk egyforma, szerencsés párt alkotnak.

Ezek is érdekelhetnek