Az orvos válaszol

Családi körDr. Szirmák Eszter2007. 03. 16. péntek2007. 03. 16.
Az orvos válaszol

Aggódom jeligére
A levélíró édesanya a gyermekének lázas betegsége során csomót tapintott a gyermek nyakán. A nyaki nyirokcsomó-duzzanat a felső légúti fertőzés velejárója. Ha féloldali duzzanatot észlelünk, a garatváladék bakteriális vizsgálata mindenképpen indokolt a streptococcus-fertőzés kizárása céljából. Lázas gyermeknél ugyanígy indokolt a vérkép ellenőrzése és a mononucleosis-teszt elvégzése. Kórházi felvétel csak akkor szükséges, ha a gyermek gyenge, légzési nehézséget észlelünk, a nyirokcsomó szokatlanul nagy és szokatlan helyen, például a kulcscsont alatt helyezkedik el. Amennyiben a két centiméternél nagyobb nyirokcsomó mérete egy hónapos nyomon követés alatt sem csökken, mindenképpen hematológiai vizsgálat válik szükségessé.

S. O. S. jeligére
Levélírónk azt szeretné tudni, mi az a genetikai betegség. A gének azok az örökítőanyagok, amelyek meghatározzák szervezetünk egyedi tulajdonságait. Az olyan öröklődő bajokat hívjuk genetikai betegségnek, amelyeket génjeinkben hordozunk vagy amelyeket a génállományban bekövetkező változás hoz létre.
Olvasónk még azt is kérdezi, hogy milyen lehet a méregtelenítő tapasz, amit nemrégen látott egy boltban. A méregtelenítő tapaszról érdemben nem tudok írni, olvasónk akkor jár el helyesen, ha az árusító gyógynövényboltban kérdez utána. A méregtelenítés szót a szervezetben felszabadult szabad gyökök, salakanyagok eltávolítására használja a közbeszéd. Méregtelenítő kúrának fertőtlenítő hatása nincs.

Nemi vágyak jeligére
A vastagbélműtét közvetlenül nem okozza a libidó, a nemi vágy megszűnését, de a beavatkozás valószínűleg olyan lelki megrázkódtatást okozott levélírónk párjának, ami szexuális elhidegüléshez vezetett. Érdemes volna kibeszélniük a kiváltó okokat. Sok-sok kedvességgel, odafigyeléssel valószínűleg felkeltheti párja érdeklődését. Végső esetben szexuálpszichológus segítségét is kérhetik.

Ezek is érdekelhetnek