Nem minden doboz díjas

Családi körCsászár Jenő2007. 03. 02. péntek2007. 03. 02.
Nem minden doboz díjas

- A dobozdíj a patika forgalmához képest nem nagy tétel. A probléma inkább az, hogy sok beteg úgy hiszi, minden gyógyszer után meg kell fizetnie ezt a díjat - mondja Beniczky Péter, az egri Isteni Gondviselés Gyógyszertár tulajdonosa.
Kiknek is kell leszurkolniuk e díjat? Azoknak a betegeknek, akik ingyenesen válthatnák ki a piruláikat, ám nem jár nekik a közgyógyellátás. Leginkább a daganatos kórban szenvedőket, a cukorbajosokat, illetve a pszichiátriai betegséggel élőket érinti ez a változtatás. Azoknak, akik közgyógyellátási igazolványra kapják a medicinát, nem kell kifizetniük a dobozdíjat. (A pirulák valódi ára és a kért díj közt nagy az eltérés: legdrágábbak a daganatos páciensek és a skizofrének gyógyszerei, átlagosan negyvenezer forintba kerülnének támogatás nélkül.)
A patikusok szerint a baj inkább az, hogy kapkodva vezették be a rendelkezést, így becsúsztak hibák. Mostanra derül ki például, hogy egy ritka, de súlyos anyagcserezavarral küzdő gyerek családjának havonta több tízezer forintot kellene előteremtenie csak a dobozdíjra. A fenolketonúriás betegek ugyanis ingyen kapják tápszereiket, csakhogy a havi száz italpor és a többi mesterséges táplálék dobozdíja jelentős összeg. Ezért a betegek szervezete az egészségügyi tárcához fordult méltányosságot kérve.
Nincsenek oda a pirulák szabad árusításáért a patikusok, főleg szakmai aggályaik vannak. Attól tartanak, a benzinkúton beszerzett tablettákat és paracetamolos italporokat nyakló nélkül szedik majd a páciensek, s ez mérgezésekhez vezethet. Annak sem örülnek, hogy januártól nem kell tekintettel lenni a lakosságszámra, mint korábban, bárhol nyithat patikát az, akinek elég tőkéje van hozzá.
Jó néhányukat megkörnyékezték már a befektetők, "alkut" ajánlva: vagy eladod a gyógyszertárad, s elszegődsz hozzám beosztottnak, vagy nyitunk melletted egy másikat, s tönkremégy a versenyben...

Patikán kívül
Eddig 90 kérelem érkezett az ÁNTSZ-hez patikán kívüli gyógyszerforgalmazás engedélyezése végett. Ebből 15 igényt elfogadtak, 46 pedig hiánypótlás alatt áll. A Mol öt töltőállomásánál vásárolhatunk vény nélkül gyógykészítményeket január 23. óta. Néhány napja már a Shell Magyarország egy budapesti kútjánál is árulnak ötven gyógykészítményt és egyéb kiegészítő terméket, s másik tíz töltőállomást szeretnének bevonni az értékesítésbe. Az Agip és az OMV, a kereskedelmi láncok közül pedig a Tesco, a dm, valamint az Auchan is tervezi a vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazását, de még nem nyújtottak be kérelmet az illetékes hatóságokhoz.

Ezek is érdekelhetnek