Ők a nők…

Családi kör2007. 03. 02. péntek2007. 03. 02.
Ők a nők…

Tisztelt ünneplő sokadalom!
Nem kis jelentőségű esemény miatt emeljük fel ma szavunkat: fontos, mi több, forradalmi a tett, amely március 8-át kiemeli a szürke hétköznapok sorából. Pontosan százötven éve, hogy New York városában egyszerre negyvenezer varrógép állt le, egyszerre negyvenezer lány és asszony vágta sarokba a nyomorult kapitalistáknak varrott inget és gatyát, s egyszerre negyvenezer nő vonult ki a tőkés világ ízléstelenségét már akkor hűen tükröző Broadwayre, hogy együtt emeljék fel szavukat a kizsákmányoló burzsoá réteg extraprofitja és a bővített újratermelés munkásnyúzó rendje ellen...
Hát igen, kedves lányok és asszonyok, így indult ez a történet, a női felszabadulás szép regénye. Hamarosan ez a nap a varrónők napja lett - s csak azért nem a mosónőké, mert, mint tudjuk, azok korán halnak... Az orosz varrónők természetesen megfelelő kritikával fogadták a tengerentúli példát, éppen ezért eszükbe sem jutott kivonulni az Arbatra, ők már akkor pontosan tartották magukat József Attila későbbi javaslatához, miszerint "döntsd a tőkét, ne siránkozz". S mivel a New York-i nőtársak magukra vállalták a mondat első felét, moszkvai társnőiknek nem maradt más hátra, csak a ne siránkozz...
Na persze később ők is felkeltek a népnyúzó cárevics atyuska-bátyuska rendszere ellen, és lassan elfeledve az amerikai kezdeményezést, a világ jobbik, és hát szocialistára sikeredett fele március 8-át magáévá tette. Ezen a napon - talán pontosabb így fogalmazni: ezen az egyetlen napon - Sztálin és Rákosi pajtás sem feledkezte el megköszönteni nőnemű alattvalóit...
E történeti visszatekintés után javaslom, ugorjunk a mába, amikor immár az ENSZ is ünnepli március 8-án a nőket, nem beszélve szerkesztőségünkről, amely, elősegítve az ENSZ-határozatok érvényesülését, ugyancsak szeretettel köszönti a Szabad Föld-es hölgykoszorút. Egy híján húsz: pontosan tizenkilenc lány és asszony dolgozik nálunk hétről hétre azon, hogy az Önök kedvenc hetilapja a megszokott időben és a megszokott minőségben megjelenjen.
Ami azt illeti, bár nincs nőuralom nálunk (sem), de igazából nincs szégyenkeznivalónk (sem): a 19 hölgy mellett alig valamivel több, pontosan 25 férfiú szolgálja az újságot.
Jó, azért arra még mindig próbálunk ügyelni, hogy a főnökök között többen hordjanak nadrágot...
De ez természetesen nem lehet akadálya annak, hogy a szerkesztőség magát még férfinak valló tagjai nevében szívünk egész melegével köszöntsük valamennyi kolleginánkat, s rajtuk keresztül a Szabad Föld minden kedves női olvasóját!
Szücs Gábor

Éppen befér
Jómagam nem tudom, miért van ez a nőkkel. Hogy úgy imádják, ha valami kis szütyőnek találnak egy pont akkora helyet. Vegyük például Marcsát. Képes lenne otthon hagyni a fele borotvámat, mert a másik fele éppen beleillik a kis rekeszbe a neszesszerben. Csak akkor nem lehetne vele borotválkozni. Ez Marcsát természetesen nem érdekli.
Marcsát a Valentin-nap sem érdekli. Kérdeztem tőle, hogy megtartsuk-e, mert én ugyan az ilyesmit ellenzem, de ha neki van erre romantikus szükséglete, akkor megülhetjük. De Marcsát nem érdekli a Valentin-nap. Nekem tiszta a lelkiismeretem, elvégre nem felejtettem el, csak nem törődünk vele. Elvből. A névnap, az más eset volt, azt elfelejtettem. A Valentin-nap estéje azonban boldog, békés, eseménytelen. Szívem szottya a kávéscsészék fülét rendezgeti egymásba, mert összeillenek, közben elárvulva pislangat felém.
- Virág? - kérdezi szívhez szólóan. - Nincs virág - hörgöm, mint akinek a szívére léptek. - Megbeszéltük, hogy nem ajándékozunk Valentin-napra. - De a virág az nem ajándék - szögezi le magabiztosan és elhagyatva. - A virág, az virág.
Fogalmi zavarok vannak, ez a helyzet a nőkkel. Mert szerintem minden ajándék, amit el lehet felejteni.
Aranyos, fura állatkák a nők, mert nem tudnak akárhol pisilni. Vegyük például azt a szurtos budit valahol a délszláv hegyekben, ahol Marcsa azt mondta, hogy inkább a halál. Inkább kiment pisilni az aknamezőre.
Nem remélem, hogy valaha is megértem. De azt igen, hogy valaki szól legközelebb is, ha valamilyen virágosztó nap van. Nem vagyok megátalkodott, csak lekötnek fontosabb dolgok. Marcsa folyton kiröhög, amikor kiszámolom, hogy mikor halunk éhen.
Jó dolog, ha nő az ember főnöke, szól, amikor jön a nőnap. Ez az írás meg pont olyan kis helyes. Pont belefér a nőnapi oldalba. Az ilyesmitől minden nő odavan.
Tanács Gábor

Miért csattognak a lándzsák?
A nő számára két dolgot nem lett volna szabad feltalálni: a tükröt és a mérleget. Elképzelem, milyen kicsurranó lelki derűvel élik mindennapjaikat azok a bennszülött asszonyok, akiknek egyetlen gondjuk, hogy hátsójukat minél terebélyesebbre formázzák. Így aztán felálláskor egy dombhoz kell araszolniuk, hogy leküzdjék a makacs gravitációt, de hát, istenem, akinek a legdomborúbb a hátsó fele, azért bomlanak leginkább a férfiak. Igaz, ezek a nők még soha nem álltak digitális mérlegen, a víz tükrében is legfeljebb az arcukat látták. Mindazonáltal vakon és mélységesen megbíznak a férfiemberek csalhatatlannak hitt ítéletében. És alighanem igazuk is van.
Szemben a mi modernnek mondott világunkkal, ahol a szépségiparra szakosodott hölgyeket ma már vaskos törvényekkel kell rászorítani arra, hogy a levegőn kívül némi cseppfolyós, netán szilárd anyagot is vegyenek magukhoz. Ha jól emlékszem, egynémely országban 48 kilóban limitálták a manökenek testsúlyát, ami az orvostudomány szerint még nem számít életveszélyes soványságnak. Ha nem így tennének a divatszakma gurujai, a lányok számára a határ a csillagos ég lenne - lefelé. Talán az is megesne, hogy valamelyikük egy fodros estélyi ruhában fellibbenne a kifutóról, s elszállna a nagyérdemű szeme elől. Legutóbb David Beckham feleségéről, a valamikor oly kívánatos spice girl-ről jelent meg olyan fotó, amely kísértetiesen hasonlított egy SZTK-s röntgenképre, és akkor a fényképész még hízelgett is a híres dívának. Fogynak a hölgyek, ám a humoruk nem fogy - szerencsére. Néhány fogyókúrás receptet küldtek egymásnak drótpostán, ebből szemezgettem. Hétfő, ebéd: tejfölös paprikás csirke... - illatának beszippantása, az asztalon hagyott morzsák, savanyúsággal. Vacsora: 2 dl aludttej savója - néhány cukrászsütemény receptjének lemásolása. Másnap, ebéd: hatalmas tál töltött káposzta és friss kenyér - megtekintése, edények elmosogatása. Vacsora: szabad szemmel is jól látható sovány sajt, káposztatorzsával.
Ha valaki azt hiszi, a fogyókúra olcsó mulatság, az, javaslom, nézze meg Schobert Norbi bankszámláját, ami biztos, hogy nem krumplis tésztától, füstölt mangalicaszalonnától hízott meg. A kalóriák kontra testsúly, plusz-mínusz négyzetgyök konyhapénz egyenlege egy furcsa matematikai paradoxont ad: az a sok, ami a kevés! Ha aztán sikerül a kilóktól megszabadulni, nincs más hátra, mint a ruhatár teljes cseréje, a bővebb ruhadarabok optimista elajándékozása, hogy aztán, amikor a visszatért kilogrammok esete forog fenn, ismét néhány számmal tágasabb öltözeteket kelljen beszerezni...
Ezenközben a bennszülött asszonyok már két dombra gebeszkednek felállás előtt, mert csak így jön össze a függőleges helyzet. Ám boldogok és büszkék, mert férfijaik veszettül csattogtatják értük a lándzsáikat. Ami egyértelműen az ellenállhatatlan szépség elismerése.
Palágyi Béla

Csábító csatakosok
Legújabb korunk a túlzásoké: már a saját testünk szaga se tetszik, azt is eltörölni, száműzni, megváltoztatni akarjuk. Márpedig tudományos tény, hogy a férfi és nő tiszta, hamisítatlan testillatának igen nagy szerepe van a két nem közötti (szexuális) vonzódás föllobbanásában. De ugyanilyen tény az is, hogy a férfiak izzadságszagának eltüntetése minden módon nemhogy kívánatossá tenné a férfit a nő előtt, éppen ellenkezőleg! Úgy tűnik, a nők azt szeretik, ha a férfinak van egy kis bukéja... Az amerikai Kalifornia Egyetem kutatói negyvennyolc egyetemista lány kísérletbe vonásával bebizonyították: a férfi izzadságszag határozottan növeli a nők nemi vágyát. Tisztelt Férfitársaim! Nagy dolog a tudomány, de azért nem árt az óvatosság. Mindezek ellenére sem ajánlott kőkorszaki mintára túltengő izzadságszaggal (büdösen) és csapzottan állni barátnőnk, feleségünk elé hódítás céljából, mert hátha más jut eszébe a látványunktól. Mert mi történik, ha nem hallottak erről a kísérletről, és a hormonszintjük nemhogy megemelkedik tőlünk, hanem lemegy "a nulla alá"?!
Valló László

Ezek is érdekelhetnek