Teszt-vesz sarok

Családi körSzijjártó Gabriella2007. 03. 09. péntek2007. 03. 09.
Teszt-vesz sarok

Én, kérem szépen, komolyan veszem a márciusi Vidék íze receptújság horoszkópjának szamárvezetőjét: a Neptunusz-Szaturnusz szembenállás okozta feszültség nem enyhül, sőt! Ezért Oroszlán-szaktársaimhoz hasonlóan különösen ügyelek idegrendszerem és lelkem terhelhetőségére, indulataim váratlan kitörésére, és - megjegyzem, kissé fájó szívvel - kerülöm az erősebb ízeket, a nehéz, csípős ételek élvezetét.
Ebben akár a gyümölcsjoghurtokig is elmegyek!
Már ha a hűtőpulton megtalálom őket...
Korunk embere (jómagamat is beleértve) sosem lehet eléggé felvértezve a rázúduló reklámokkal szemben! A Danone cég is sikerrel oltotta belém "reklám-magjait", s a minap a Sparban szárba szökkent marketingjük: azt vettem észre magamon, hogy kifejezetten Danone joghurtra vadászom.
Ritka szerénység manapság, hogy a műanyag kis dobozkák tetején a márkajelzés alig harmadakkora, mint a "főcím", az Activia. De a gyártók még ennél is messzebb mentek a kedves vevő informálásában, ugyanis ez áll alatta: bifidus essensis.
Aki még mindig többre kíváncsi, kénytelen a doboz oldalát átbogarászni. A "rostokkal" pluszinformáció talán még megy okuláré nélkül, a még kisebb méretű "őszibarackkal" felirat azonban határeset.
Ezután viszont nem halogathatjuk tovább, muszáj szemüvegért nyúlni, hogy a még apróbb, ötsoros termékmeghatározás negyedik sorában - közvetlenül az élőflórás és probiotikus jelzők után - végre feltűnjön a keresett szó: joghurt!
Becsületükre legyen mondva, ez a rejtjelezett dizájn legalább következetesen végigmegy a termékeken. Egy lépés választ el csupán, hogy a szövetséges csapatok kódfejtőjének érezzem magam a második világháborúban.
Könnyű és finom - gyakorlatilag ezt a nevet viselik a világoskék dobozosok, amelyek mellett hét érv szól a nagybetűs felirat szerint. (A hét érv kibogarászását a doboz oldalán rögtön elvetem a színes csíkokra nyomtatott, halvány hangyabetűk láttán.) Ha az ember nyomkövetőre állítja át az agyát és kellően kitartó, előbb-utóbb rábukkan az elbujtatott joghurt szóra.
Már csak azért is megéri ez a fajta tudományos joghurtmegközelítés, mert így fellélegezhetünk: az őszibarackos-maracujás joghurt "őszibarackkal és maracujával ízesített, őszibarack- és maracujaízű"...
Aki nem adja fel a hűtőpultos kincskeresést, előbb-utóbb eljut a Danone félzsíros, élőflórás, probiotikus édesített joghurtitalig is - na persze ez az információ is bolhányi méretben, szigorúan eldugva egyéb felsorolások közé.
Ellenben a kétujjnyi Actimel felirat messziről virít azoknak, akik számára a reklámokból minden világos. (Aki mégis meginogna az értelmezéskor, annak azért egyujjnyi kivitelben, mentőövként ott áll az "l. casei defensis"!)
Egyetlen nyomós érvet tudok felhozni az álcázás magasiskolájának kikiáltott Danone joghurtok védelmében: finomak.
A horoszkópbeli feszült lelkem (nem)csillapítását azonban hiába kérném számon rajtuk.

Ezek is érdekelhetnek