Az orvos válaszol

Családi körDr. Szirmák Eszter2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
Az orvos válaszol

Reménysugár jeligére
Az idült ínygyulladás kiváltója lehetett a protézis fémrésze, de ez csak akkor bizonyítható, ha a protézis alapját alkotó fémmel szemben kimutatható az allergia. Ajánlatos megnézni azt is, nem maradt-e bent régebben egy foggyökér, ami fenntartja a gyulladást. Belsőleg talán segíthet az apróbojtorján-tea. Egy púpozott evőkanálnyit kell negyed liter vízzel leforrázni s rövid ideig állni hagyni. Készen kapható a cserszömörcés szájvíz, az szintén hasznos gyulladáscsökkentő. Mindez azonban nem pótolja a kivizsgálás folytatását, a szakorvos véleményalkotását és javaslatának betartását.

Fejfájás jeligére
Sajnos olvasónk leveléből nem derül ki, hogy eddig milyen vizsgálatoknak vetették alá a fejfájás okának tisztázása céljából.  Sok esetben magas vérnyomás áll a panaszok hátterében. Okozhatja anyagcserezavar és vérszegénység is. A belgyógyászati vizsgálatot követi az ideggyógyászati, reumatológiai kivizsgálás, ezek eredménye nélkül nem lehet véleményt alkotni. A leírtak alapján az azonban biztosnak tűnik számomra, hogy olvasónk fia nem szenved Kreutzfeld-Jacobs-kórban, annak ugyanis mások a tünetei. Kérem, keressék fel a háziorvosukat, beszéljék meg vele a panaszt, mert ő küldheti el a pontos diagnózis felállítása céljából a megfelelő vizsgálatokra.

Remény jeligére
A szerelmi, érzelmi életében történt változást mindenképpen érdemes volna pszichológussal megbeszélni, a fájdalmas szexuális együttlétek is orvosi kivizsgálást igényelnek. Ez utóbbit okozhatják műtét utáni összenövések, de egyéb betegség gyanúja is felvetődhet. Csak alapos orvosi vizsgálat, nőgyógyászati kontroll, hasi ultrahang, szükség esetén hasi CT döntheti el a panaszok valódi hátterét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek