Az orvos válaszol

Családi körDr. Szirmák Eszter2007. 04. 06. péntek2007. 04. 06.
Az orvos válaszol

Májdaganat jeligére
Olvasónknál a hasi ultrahangvizsgálat során találtak gócos elváltozásokat. Kérdezi: van-e velük teendője, illetve mik is ezek az elváltozások? A máj eredetű haemangioma éreredetű daganat, amit rendellenesen kialakult vérerek alkotnak. A kis haemangiomák kezelésére nincs szükség, követésük hasi ultrahangvizsgálattal elegendő. Amennyiben vérzés veszélye alakul ki vagy a kis daganatok egyéb tünetet okoznak, műtét válhat szükségessé; ennek eldöntése az orvos feladata.
Az úgynevezett fokális nodularis hiperplázia, a lebenykés szerkezet nélküli májsejtszaporulat nagysága általában egy centiméternél kisebb. Általában véletlenül, a hasi ultrahangvizsgálat során fedezik fel. Nőkben gyakrabban fordul elő. Nem valódi daganat, kialakulásában szerepe lehet fogamzásgátló kezelésnek.

Szolárium jeligére
Olvasónk arra kíváncsi, káros-e a szolárium vagy sem. Úgy tűnik, a szoláriumok megnövelik a melanoma, a festékes anyajegy bőrrákjának kialakulását. Kiváltképp azok veszélyeztetettek, akik gyakran szoláriumoznak, nekik tanácsos rendszeresen járniuk bőrgyógyászati szűrésre. Megelőzésként pedig legalább 15-20-as faktorú bőrvédő krémet használjanak mind a mesterséges, mind a természetes napozás során. Bőrgyógyász szakemberek azt javasolják, hogy 10 és 16 óra között ne menjünk a napra, és kétóránként kenjük be bőrünket fényvédő krémmel.