Cifra szűrések férfiaknak

Családi kör2007. 04. 13. péntek2007. 04. 13.
Cifra szűrések férfiaknak

Húsz fölött
- Ötévente ajánlatos teljes körű orvosi vizsgálatot elvégeztetniük, ami egyenlő a teljes belgyógyászati kivizsgálással, laboratóriumi vizsgálatokkal együtt.
- A hererák a fiatal emberek betegsége, így a férfiaknak minden ellenőrző orvosi vizsgálat alkalmával ezt a szűrést is el kell végeztetniük 35 éves korukig (jó, ha havonta önvizsgálattal is ellenőrzik heréjüket). Később már nem szükséges e vizsgálat.
- Ez a legmegfelelőbb kor a teljes koleszterinvizsgálatra, valamint a vérnyomás alapos ellenőrzésére.
- A férfiaknak tízévente szükséges felvenni a diftéria-szamárköhögés-tetanusz oltás felnőtt változatát.

Harminc fölött
- Tanácsos a háziorvos segítségével még fiatal felnőtt korban feltárni az életmódbeli kockázati tényezőket, hogy azokon időben változtatni lehessen.
- Általános orvosi vizsgálatokra, mellkasröntgenre, tüdőszűrésre a harmincas férfiaknak háromévente javasolt elmenni. Ma már a legtöbb háziorvos minden ellenőrzéskor teljes vérképet, vércukorszint-mérést, valamint vizeletvizsgálatot is rendel.

Negyven fölött
- Vérnyomásmérés és EKG-vizsgálat a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomás kiszűrése céljával kétévente javasolt.
- Ilyenkor kell elkezdeni a bőrrákszűrést is, az időnkénti önvizsgálat ekkortól egészüljön ki az orvos rendszeres vizsgálatával.

Ötven fölött
- Vastagbélrákszűréskor az átlagos kockázati csoportba tartozók négyféle vizsgálati módszer közül választhatnak. Az átlagosnál magasabb kockázati csoportba tartozók számára (akiknek korábban már volt vastagbélpolipjuk vagy szüleiknél és testvéreiknél vastagbélrák fordult elő) a kolonoszkópia ajánlatos, ez a legkellemetlenebb, de a legeredményesebb vizsgálat.
- A prosztatarákszűrést minden férfinak el kell végeztetnie, hogy a prosztatarákot a legkorábbi, legjobban kezelhető formájában kiderítsék. Akiknek a családjában előfordult a betegség, már 40 vagy 45 éves korban ajánlatos a szűrés.
- Ajánlott a szemész szakorvosnál egy-két évente ellenőrzést kérni.
- Tanácsos évenként influenza elleni védőoltást kérni.

Hatvan fölött
- Azok a férfiak, akik bármikor dohányoztak az életükben vagy a családjában előfordult a betegség, 65 éves korukban végeztessenek hasi ultrahangvizsgálatot a hasi aorta aneurizma (tágulat) kizárására. Hatvanöt éves korban minden férfinak meg kell kapnia a pneumococcus (tüdőgyulladást okozó baktérium) elleni védőoltást.

Menni kéne, menni kéne...
Csak a legritkább esetben szánják rá magukat a szűrésekre a férfiak, s ők nem is kapnak a nőkhöz hasonló "behívókat". Prosztatavizsgálatra például az ötven év feletti urak öt százaléka jár el, pedig ezt beutaló nélkül elvégzik az urológiai szakrendelésen. A vastagbél-ellenőrzésre háziorvosi beutaló szükséges, ahogy a laborvizsgálatokhoz is. Néhány éve kérdőíves felmérést végeztek a daganatos, valamint szív- és érrendszeri betegségek kockázatával élők körében, s akkor többen szánták rá magukat a kontrollra - tudtuk meg Herczeg László egri háziorvostól. E kísérletet azóta nem támogatja a tb, így a legtöbben csak akkor fordulnak orvoshoz, ha nagy a baj.

Ezek is érdekelhetnek