Egészséges életmóddal a cukorbetegség ellen

Családi kör2007. 04. 06. péntek2007. 04. 06.
Egészséges életmóddal a cukorbetegség ellen

Az életmód fél egészség - mondhatnánk, hiszen kutatások szerint nagyobb a szerepe, mint a genetikai tényezőknek vagy a környezeti hatásoknak az életünkben. Míg a génjeink 27 százalékban befolyásolják egészségi állapotunkat, a környezeti tényezők pedig 19 százalékban, addig az életmódunk 43 százalékban (!) felel az egészségünkért. Könnyű belátni, hogy ha változtatunk életmódunkon, akkor egészségesebbek lehetünk, egyben megelőzhetünk súlyos betegségeket. Az Erős Antónia kezdeményezésére létrehozott Egy csepp figyelem Alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy rendszeres mozgással (ami lehet napi 20-30 perc séta is), egészségesebb táplálkozással (fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű, illetve barna kenyér, kevésbé zsíros tejtermékek, napi 3-4-szeri gyümölcs- vagy zöldségfogyasztás)  és évenkénti vércukorszint-méréssel a cukorbetegségnek az életmóddal együtt járó, úgynevezett 2-es típusa is megelőzhető.
Amennyiben az évek során sikerülne  normális testsúlyunkat megtartani, akkor 50 százalékban elkerülhető lenne a 2-es típusú diabétesz, ugyanis annak kialakulásában az elhízás a legfontosabb kockázati tényező. A diabétesz agyvérzést, lábamputációt, vakságot, szexuális problémákat is magával hozhat.
Egy kínai mondás szerint: Egy lyukkal több az övön - egy évvel rövidebb élet. Az elhízás nem csak magas vérnyomást vagy  érelmeszesedést okozhat. A test megnövekedett zsírtartalma (főleg a hastájékon) a cukorbetegség kialakulásában a legfontosabb kockázati tényező. A magyar felnőttek 40 százaléka túlsúlyos, mintegy 20 százaléka elhízott, és mivel ez évről évre rosszabbodik, a szakemberek szerint 10-15 év múlva a felnőttek döntő többsége elhízott lehet. Ha túlsúlyosak vagyunk, és a testsúly 5-10 százalékától sikerül megszabadulnunk, akkor jelentősen javulnak az életkilátásaink.
Döntsön tehát a lift helyett a lépcső, a kolbász helyett az alma mellett, s időnként ellenőriztesse a vércukrát!
A betegség kockázati tényezői közé tartozik tehát a túlsúly, az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a magas vérnyomás, a terhesség során mért magasabb vércukorérték, a diabétesz családon belüli előfordulása és a 40 év feletti életkor is.
Ha valaki a felsorolt rizikótényezők bármelyikét igaznak érzi saját magára nézve, már nagyobb a kockázata, hogy kialakul nála a 2-es típusú cukorbetegség. Egy irodai dolgozónak, aki napi nyolc órát ül a számítógép előtt, tudnia kell, hogy a mozgás jótékony hatása csökkentheti ezt a kockázatot. Ha valaki túlsúlyos, fokozatos, mérsékelt fogyással, megfelelő étrenddel és rendszeres mozgással tehet a diabétesz kialakulása ellen, vagy csökkentheti vércukorszintjét akkor is, ha már fennáll a betegség.
Szakemberek szerint akár egészséges, akár cukorbeteg valaki,  35-40 perc mozgás heti  3-5 alkalommal elég ahhoz, hogy kordában tartsa vércukorszintjét. Kifejezetten ajánlják cukorbetegeknek az aerobicot, amely jótékony hatással van a légző- és keringési szervek működésére. Persze nem kell feltétlenül edzőterembe járnunk. Az egyik legegyszerűbb mozgásforma a séta. Hiszen sétálhat bárhol, bármikor, bárkivel. Ebédszünetben a munkatársaival, hétvégén a családdal, sőt a kirakatok nézegetése is sétának számít...
Szánjon egy csepp figyelmet az egészségére!

Ezek is érdekelhetnek