Fél világi utak

Családi körCsászár Jenő2007. 04. 13. péntek2007. 04. 13.
Fél világi utak

Mióta a macedónok megszüntették a vízumkényszert, újra a rövidebb úton pöföghetnek a buszok Görögországba - tájékoztatnak az IBUSZ egri irodájában. A hellén tengerparti nyaralást viszonylag olcsón megúszhatjuk, a májusi előszezonban elég negyvenezer forintot befizetni egy hétre, már amennyiben vállaljuk apartmanban az önellátás nyűgjét. Ha júniusban vágunk neki, s nem szeretnénk húsz órát buszozni, akkor szavazhatunk a repülőre, persze akkor a hétnyi pihenésért legalább hetvenezer forintot kell letennünk.
Az autós családok továbbra is jobbára Horvátországot célozzák meg, miután telepakolták a csomagtartót lefagyasztott ételekkel - gondolva a görögnél magasabb horvát árakra. Előszezonban egy-két csillagos horvát szállodákban ötvenezer forintért élvezhetjük egy hétig a félpanziót, júliusban mindez már nyolcvanezrünkbe kerül.
Aki kicsit tehetősebb, elkalandozhat a török Riviérára; igaz, a robbantásos merényletek elbizonytalanítják az utast. A törököknél viszont négycsillagos szállodában üdülhet a vendég azért a pénzért, amiért a spanyoloknál csupán háromcsillagos hotelre telik.
A körutazások főleg a középkorúak közt népszerűek, a klasszikus célpontok továbbra is Róma, Párizs, London, s újabban Prága, ahová autóbusszal is elroboghat a turista. Áprilisban Hollandiába érdemes ellátogatni, a tulipánvirágzás idején különleges élménnyel gazdagodhatunk, ha rászánunk egy hétre legalább 105 ezer forintot. Akik megengedhetik maguknak, főleg télidőben vigasztalják magukat egzotikus utakkal. A Maldív- és a Seychelle-szigetek mellett újabban Tahiti a módi, bár oda csak a repülőjegy 300-400 ezer forintba kerül - tudjuk meg a fővárosi Privilege Toursnál.
A tehetősek közt a fél világ körüli út viszi a pálmát. Aki rászán három hetet és másfél millió forintot, "egy füst alatt" láthatja Argentínát, Chilét, a Húsvét-szigeteket, Tahitit, Új-Zélandot, Ausztráliát és Szingapúrt. A legdrágább, ám honfitársaink közt kevéssé népszerű "nyaralás" az Antarktiszra vezet: kerek egy hónapig hajózhatna az oroszlánfókák és pingvinek közt, aki szán rá 3,6 millió forintot.

Ezek is érdekelhetnek