Ki felel a fertőzésért?

Családi körCsászár Jenő2007. 04. 13. péntek2007. 04. 13.
Ki felel a fertőzésért?

A minap nyílt meg az első HPV Centrum a fővárosi Semmelweis Egyetem II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Mit takar a rövidítés? A humán papilloma vírus (azaz HPV) egyes típusai 99,7 százalékban felelnek a méhnyakrák kialakulásáért. E betegség - az emlőtumor után - a második leggyakoribb daganatos kór hazánkban, mely a magyar nők körében tízszer gyakrabban vezet halálhoz, mint Európa fejlettebb országaiban.
Becslések szerint a fogamzóképes (14-49 év közötti) nők egynegyede hordozza a vírust, amely leggyakrabban a partnerüket váltogató fiatalokat veszélyezteti. A HPV önmagában véve többnyire nem okoz betegséget, mert az egészséges immunrendszer legyőzi a fertőzést. A nemi úton terjedő kórokozó akkor intéz alattomos támadást a szervezet ellen, ha annak védekezőképessége legyengül (ha tartós stresszhatás éri, ha dohányos az illető, ha krónikus betegségben, például diabéteszben szenved). A fertőzöttek nyolc százalékában fejlődik ki rosszindulatú daganat.
A HPV-fertőzés ma már védőoltással megelőzhető, december óta nálunk is kapható. Három részletben adják be: az első és a második között két hónapnak, az első és a harmadik között fél évnek kell eltelnie. A vakcinát elsősorban azoknak a lányoknak ajánlják, akik még nem élnek nemi életet, ám az oltás 16-26 éves kor között még hasznos lehet. Azoknak a nőknek, akiknek már aktív a szerelmi élete, az évenként ismételt, az OEP által finanszírozott rákszűrést ajánlják.
Ha már megtörtént a fertőzés, az időben kiszűrt esetekben újabb lehetőségek kínálkoznak: a beteg immunrendszerét gyógyszerrel erősítik, hogy a szervezet maga győzze le a kórokozót. Akkor sincs ok pánikra, ha mindez nem hoz javulást, műtéti beavatkozással ugyanis meggátolhatják a daganat kialakulását.

Jó tudni
- A HPV-vírus elleni vakcina vényköteles.
- Az oltás előtt nincs szükség orvosi vizsgálatra.
- Nincs szövődménye, mellékhatása.
- Az oltás kilencvenezer forintba kerül.

Komplexen
A HPV Centrumban a nők komplex ellátásban részesülnek, ami magában foglalja a nőgyógyászati vizsgálatot, a rák- és a HPV-szűrést, a beteg felvilágosítását és szükség esetén a terápiás javaslat megbeszélését. Bejelentkezni a 06­1/459-1500/3360-as telefonszámon lehet, hétköznaponként 8 és 15 óra között.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek