Teszt-vesz sarok

Családi körCsászár Jenő2007. 04. 27. péntek2007. 04. 27.
Teszt-vesz sarok

Ne dőlj be annak, ha egy gyümölcslé szép színes, mert a tetszetős látvány gyakran nem a nagy gyümölcstartalmat, hanem a színezőanyagok sokaságát jelzi! - világosított fel sokat próbált ismerősöm. S valóban, amikor a multivitaminos italok polcán szétnéztem, kiderült: sem a szín élénkségéből, sem az árból nem következtethetünk arra, mennyi narancs vagy őszibarack került az üvegbe, mikor pótolták szintetikus adalékokkal a nap érlelte citrusok hiányát.
A 100%-os gyümölcstartalmat ígérő termékek közül a Hohes C-ben még nemigen csalódtunk: jó sűrű lé csordogál a dobozból, amelybe részben sűrítményeket (alma-, narancs-, ananász-, mi több, maracujalé), illetve gyümölcsvelőt öntöttek. E fajtának legfeljebb az árát nem kedveljük: literje 365 forint a CBA egri élelmiszerboltjában. Ugyancsak előrukkolt egy 100%-os, literes multivitaminos lével a Sió is, némiképp megnyugtatóbb, 239 forintos áron.
Az üveges italok már több meglepetést tartogattak. A Jupik névre hallgató, láthatóan gyerekeknek készült itóka összetevői közt a vizet sorolják első helyre (nyilván ebből töltöttek bele a legtöbbet), de azért nem fukarkodtak a mesterséges vitaminokkal sem - talán ezért kerül 330 forintba literje a mindössze 20%-os gyümölcstartalom ellenére. A mutatós, trópusi piacot idéző csomagolásra koncentrálhatott a Pölöskei, ugyanis a narancs, alma, citrom, ananász csak 12%­ot tesz ki a lében, melyet szentjánoskenyérmag-liszttel sűrítettek, literjét mégis 240 forintért adják. A divatos Cappy Ice Fruit néven ugyancsak mérsékelt gyümölcstartalmú (12%), bár rikító színű italt kínálnak, cellulóz és guargumi (guármagszármazék) hozzáadásával, literenként 186 forintért. Hasonlóan alacsony arányban keveri a cukros vízhez a narancsból, citromból és ananászból álló sűrítményt a Bravo is, a meghökkentően műsárga lé literjét 179 forintért kínálja.
Trópusi ital kategóriában felvizezésben nem fogta vissza magát a Toma: az alig 5%-os gyümölcstartalmat (ebből például szőlő 0,3, citrom 0,4%) aromákkal javította fel, ellenben 210 forintot remél literjéért.

Ezek is érdekelhetnek