Teszt-vesz sarok

Családi körCsászár Jenő2007. 04. 13. péntek2007. 04. 13.
Teszt-vesz sarok

Nincs egyszerűbb szendvics, mint a kenőmájassal megkent kenyér. Ám nézzük, mit rejtenek a többnyire mutatós fóliába csavart rudak!
Elegáns fekete csomagolása és a rajta látható lúd igazi csemegét ígér. A Hungerit libamájasa - amelynek összetevői közt a baromfizsiradék megelőzi a 26 százalékban beledarált libamájat - mégis csalódást kelt kicsit savanykás, édeskés ízével, melyben a mustármaglisztet véljük felfedezni. Jobban örülnénk, ha a főtt pulykahús helyett libát adtak volna hozzá. Megnyugtató, hogy legalább főtt baromfibőr "dúsítja" a masszát, ugyanis vannak olyan baromfimájasok, melybe nem átallanak - sertésbőrkét aprítani.
Csökkentett zsírtartalommal csalogat a Szole Meat Norbi névre hallgató májasa, e mezőnyben ennek a legmagasabb a májtartalma, 31 százalék. Ebből sem maradhatott ki a gyártási szalonna - amelyről a földi halandó nem igazán tudja, micsoda is lehet -, az egészségesség érzetét viszont a tengeri só adja.
Enyhén zöldes színű, kicsit darabos massza kínálja magát a Kaiser májas átlátszó csomagolásában. Sertéshúsból ugyan több jutott a krémbe (27 százalék), mint májból, ám abból is tettek bele 26 százalékot. A majoránna íze még a hagymánál is jobban dominál, ám könnyen lehet, hogy az átütő aroma az összetevők közt szereplő ízfokozónak köszönhető.
Aranyszínű fóliában kelleti magát a Hamé tízórai ínyenc pástétoma. Minden "ínyencség" dacára ebben a sertészsír került többségbe - 27 százalékkal -, a máj csupán 20 százalékot tesz ki, s a maradék részen a sertéshús meg a bőrke osztozik.
Az egyszerű, olcsó, dobozos májkrémekben többnyire negyedrésznyi a máj aránya. Meglepő hát, ha a kenőmájas kinézetű termékek ezt is alulmúlják. A fogyasztóvédelem tesztelőit is "lépre csalta" a Délhús bajai májasa, melybe különösen kevés májat daráltak - mindössze 12 százalékot -, miközben több jutott bele a szalonnából. Az összetevők közt olyan érdekességeket találunk, mint szójafehérje és tejszínpor, s - meglepő módon - még némi sertéslép is belekeveredett.

Ezek is érdekelhetnek