Aki hímez, utazhat

Családi körCsászár Jenő2007. 05. 04. péntek2007. 05. 04.
Aki hímez, utazhat

A Delta Parkinson Egyesület a kór közelmúltban tartott világnapján hirdette meg pályázatát, amelyre a páciensek akár egy kézimunkával, akár egy utazás vagy egy, a képességükhöz, állapotukhoz mért sportteljesítmény leírásával, illetve képzőművészeti alkotással jelentkezhetnek. A kezdeményezés célja, hogy kiráncigálja a reménytelenségből a kórral élőket és családtagjaikat. A pályaműveket augusztus 31-éig várja az egyesület, s a győztes és orvosa részt vehet az Európai Parkinson Szövetség konferenciáján.
A világon több mint hatmillió, hazánkban mintegy húszezer ember szenved e betegségtől, mely James Parkinson angol háziorvosról kapta a nevét. Ő írta le ugyanis a jellegzetes végtagremegéssel járó kór tüneteit 1817-ben; emiatt tette az egészségügyi világszervezet a világnapját a doktor születésnapjára. A tudósok mindmáig nem tudják pontosan, mi okozza e kórt, ám annyi bizonyos, hogy az agy végtagmozgásokért felelős területén idegsejt-elfajulások figyelhetők meg, csökken az ingerületátvivő anyag, a dopamin szintje, emiatt lelassul a mozgás, csökken a beszéd és gondolkodás képessége, a járás bizonytalanná, csoszogóssá válik.
E kórra ugyan nincs ellenszer, ám ha már a kezdeti szakaszában felállítják a diagnózist, évekre is tünetmentessé tehető a beteg az úgynevezett levodopaterápiával. Ez annyit tesz, hogy a csökkent dopaminszintet mesterségesen megemelik. A hatásnak az szab gátat, hogy a szerből az idő előrehaladtával egyre nagyobb mennyiség szükséges, és a remegés ismét megjelenik. Gondos kezeléssel még ekkor is javítható a páciensek állapota, hogy minél tovább megőrizhessék életminőségüket.

Ezek is érdekelhetnek