Kéretik cseppnyi figyelem

Családi körBalogh Mária2007. 05. 04. péntek2007. 05. 04.
Kéretik cseppnyi figyelem

Keresse a narancssárga felkiáltójeles patikákat! - tanácsolja az alapítvány, ugyanis támogatásukkal már az ország négyszáz gyógyszertárában kérhető vércukorszintmérés. Hazánkban több mint egymillió embert érint a diabétesz, nem véletlenül ajánlatos az évenkénti szűrés.
A cukorbetegség a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód következtében egyre fiatalabb korosztályokat fenyeget. Éppen ezért az alapítvány tavaszi akciója az ifjak szűrésére irányul. A napokban száz hazai középiskolának juttattak el ingyenes vércukorszintmérőt, valamint egészségfelmérést végeztek hat fővárosi és vidéki egyetemen. A vércukorszinten kívül "nagyító alá került" a vérnyomás, a magasság, valamint a has- és a derékkörtérfogat, emellett az életmódot érintő kérdőívet töltetnek ki a diákokkal.
Az eredmény? Mintegy ezer, szűrésen átesett fiatal közül sokakról most derült ki, orvosi ellenőrzésre szorulnak, mivel vércukrukból több van a megengedett értéknél. Éhgyomorra végrehajtott mérésnél 5,6 mMol/liter alatt, étkezés után egy órával 7,8 alatt kell lennie vércukorszintünknek.
Erős Antónia, az Egy csepp figyelem alapítója 12 esztendeje él együtt az 1-es típusú, nem megelőzhető, folyamatos kezelést igénylő cukorbetegséggel. A tévés személyiség a saját magán is felfedezett, fiatalkori diabétesz tünetei közt említette a hirtelen testsúlyvesztést, a fáradtságérzetet, az erős szomjúságérzést, a bőr feltűnő szárazságát, a gyakori vizelési ingert és a zavaros látást. A jelek alapján és a gyors laborvizsgálat tükrében, jó háziorvosának is köszönhetően, hamar kiszűrték betegségét. Állandó inzulininjekciós kezelésre szorul, mivel a tartósan emelkedett vércukorszint károsíthatja a szemet, a vesét, a szívet, az idegeket, a lábat, az agyi és a koszorúereket.
A 2-es típusú, a helytelen életmóddal együtt járó cukorbetegség azért következik be, mert a szervezet inzulintermelése nem megfelelő, így túl magas a vércukorszint. A tünetek kevésbé erőteljesek, mint az 1-es típusnál, ezért a cukorbetegség 2-es típusa évekig maradhat felfedezetlen, miközben a beteg ereit folyamatosan károsítja az emelkedett vércukorszint. Mindkét betegségtípusra érvényes: fontos, hogy a páciens pontosan tartsa be a gyógykezelési utasításokat.

Elérhetőségek
Az alapítvány telefonszáma: 06-1/688-1121.
Internetcíme: www.egycseppfigyelem.hu

Programajánló
Május 8.:
ELTE-egészségnap az egyetem diákjainak
Május 19.: Nők Lapja-hétvége, Budapest
Május 19.: Flóra Női Futónap, Budapest
Május 20.: Kajak-Kenu Világkupa, Szeged
Május 27.: Mol-gyereknap, Budapest, Városliget

Ezek is érdekelhetnek