Mentsük meg a termést!

Idén bőven terem a paradicsom, a napon érett bogyóknak egyszerűen nincs párja. Az olívaolajban eltett aszalt paradicsom drága kincs, szerencsére nem is kell sok belőle, néhány kanálka hihetetlenül ízletessé tesz egy-egy fogást.

Családi körVidék íze2023. 09. 25. hétfő2023. 09. 25.

Fotó: Németh András Péter

Fotó: Németh András Péter

Aszalt paradicsom olajban eltéve

Hozzávalók:

  • 2-3 kg érett paradicsom
  • tengeri só
  • extraszűz olívaolaj
  • fél kávéskanál szárított bazsalikom
  • fél kávéskanál szárított oregáno
  • 1 csipet fokhagyma-granulátum

Megmossuk a paradicsomot, kivágjuk a csuma körüli zöld részt. Három-négy milliméter vastagra felkarikázzuk, és belesorakoztatjuk pár tepsibe. Fontos, hogy a karikák ne érjenek össze. Tengeri sóval megszórjuk, ez segít kivonni a vizet a zöldségből. Letakarjuk tüllel, hogy megvédjük a bogaraktól, portól. Kitesszük a napra. A sótól levet enged, ezt érdemes leönteni. Egy nap múlva megmozgatjuk, megforgatjuk a szeleteket, különben nagyon „odanőnek” a tepsihez, nehéz lesz a leválasztás. Akkor kész, ha még nem kőkemény, van benne egy kis rugalmasság. Kis üveg aljába teszünk belőle egy réteget, megszórjuk fűszerekkel, meglocsoljuk olívaolajjal, és ezt folytatjuk az üveg tetejéig. Vigyázzunk, hogy ne maradjon benne levegő. A tetejére olívaolaj kerüljön. Hűtőszekrényben tároljuk.

Fotó: Németh András Péter


 

Ha az időjárás nem segít


 

Legjobb a napon szárítás, de ha épp esik az eső, amikor előkészítettük az érett paradicsomot, kell valami menekülő útvonal. Ha van aszalógépünk, érdemes ilyenkor bevetni. Ennek hiányában jöhet a sütő: 50-60 fok körüli hőmérsékleten, lehetőleg légkeveréssel.

 

Receptötlet a Vidék íze ajánlásával:

Széles metélt csirkével és szárított paradicsommal 

Hozzávalók:
40 dkg széles metélt
40 dkg csirkemellfilé
10 dkg olajban eltett szárított paradicsom
5 dkg parmezán
15 cm póréhagyma
1 paprika
1-2 evőkanál fekete olajbogyó

bors

Öntünk egy-két evőkanálnyit a paradicsom olajából egy serpenyőbe, megdinszteljük rajta a felkarikázott pórét és a felcsíkozott paprikát. Rádobjuk a vékony csíkokra vágott csirkét, pár perc alatt megsütjük. Ha kész, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, belekeverünk még két evőkanálnyit az olajából. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a felkarikázott olívabogyót, végül rászedjük a kifőtt tésztát. Összeforgatjuk, ráreszeljük a parmezánt, és azonnal tálaljuk.

 

 

Ezek is érdekelhetnek