
Messi és Ronaldo sehol: ő a világ legjobban fizetett sportolója
metropol.hu

Idén bőven terem a paradicsom, a napon érett bogyóknak egyszerűen nincs párja. Az olívaolajban eltett aszalt paradicsom drága kincs, szerencsére nem is kell sok belőle, néhány kanálka hihetetlenül ízletessé tesz egy-egy fogást.
Fotó: Németh András Péter
Aszalt paradicsom olajban eltéve
Hozzávalók:
Megmossuk a paradicsomot, kivágjuk a csuma körüli zöld részt. Három-négy milliméter vastagra felkarikázzuk, és belesorakoztatjuk pár tepsibe. Fontos, hogy a karikák ne érjenek össze. Tengeri sóval megszórjuk, ez segít kivonni a vizet a zöldségből. Letakarjuk tüllel, hogy megvédjük a bogaraktól, portól. Kitesszük a napra. A sótól levet enged, ezt érdemes leönteni. Egy nap múlva megmozgatjuk, megforgatjuk a szeleteket, különben nagyon „odanőnek” a tepsihez, nehéz lesz a leválasztás. Akkor kész, ha még nem kőkemény, van benne egy kis rugalmasság. Kis üveg aljába teszünk belőle egy réteget, megszórjuk fűszerekkel, meglocsoljuk olívaolajjal, és ezt folytatjuk az üveg tetejéig. Vigyázzunk, hogy ne maradjon benne levegő. A tetejére olívaolaj kerüljön. Hűtőszekrényben tároljuk.
Ha az időjárás nem segít
Legjobb a napon szárítás, de ha épp esik az eső, amikor előkészítettük az érett paradicsomot, kell valami menekülő útvonal. Ha van aszalógépünk, érdemes ilyenkor bevetni. Ennek hiányában jöhet a sütő: 50-60 fok körüli hőmérsékleten, lehetőleg légkeveréssel.
Receptötlet a Vidék íze ajánlásával:
Széles metélt csirkével és szárított paradicsommal
Hozzávalók:
40 dkg széles metélt
40 dkg csirkemellfilé
10 dkg olajban eltett szárított paradicsom
5 dkg parmezán
15 cm póréhagyma
1 paprika
1-2 evőkanál fekete olajbogyó
só
bors
Öntünk egy-két evőkanálnyit a paradicsom olajából egy serpenyőbe, megdinszteljük rajta a felkarikázott pórét és a felcsíkozott paprikát. Rádobjuk a vékony csíkokra vágott csirkét, pár perc alatt megsütjük. Ha kész, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, belekeverünk még két evőkanálnyit az olajából. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a felkarikázott olívabogyót, végül rászedjük a kifőtt tésztát. Összeforgatjuk, ráreszeljük a parmezánt, és azonnal tálaljuk.
metropol.hu
ripost.hu
origo.hu
vg.hu
bama.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu