Szüretelők vacsorája

Nincs még egy olyan csodálatos gyümölcs, mint a szőlő. Erjesztett formájában egész évben fogyasztjuk, nyár végén, ősszel pedig eljön a friss fürtök szezonja is. Önmagában is nagyon finom, nagyszüleinknek egy karéj kenyérrel már komplett vacsora volt. Remek desszerteket készíthetünk belőle, de társítható a sültekhez is.

Családi körVidék íze2023. 10. 01. vasárnap2023. 10. 01.

Fotó: Németh András Péter

Fotó: Németh András Péter

Mazsolás-szőlős marhatokány petrezselymes csuszával

Fotó: Sárkozy György/Vidék íze

Hozzávalók 4 személyre: 

60 dkg marhanyak, 3 vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 10 dkg mazsola, 1 kis fürt piros vagy fekete szőlő, 2-3 babérlevél, 1 kis doboz paradicsompüré (70 g), 1 dl must, 1 gerezd fokhagyma, 25 dkg csuszatészta, 5 dkg vaj, 1 kis csokor petrezselyem zöldje

Átöblítjük a mazsolát, és beáztatjuk a mustba. A húst vékony csíkokra vágjuk. Félfőre szeleteljük a hagymát, megdinszteljük az olajon. Rátesszük a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát, beledobjuk a csíkokra vágott marhát és a babérlevelet. Fehéredésig pirítjuk a húst, utána kis víz hozzáadásával elkezdjük párolni. Az elfőtt folyadékot időnként pótoljuk, ha szükséges. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a mazsolát a musttal együtt. Készre főzzük. A legvégén tesszük hozzá a leszemezett szőlőt.
Lobogva forró, sós vízben kifőzzük a tésztát. Közben a felforrósított vajon átforgatjuk a finomra vágott petrezselymet, beleszedjük a tésztát és jól elkeverjük.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek