Sült szalonnát a zsebbe!

Kakaós csiga a hajban, vagy épp sós perec a fülben? Márkus Nikolett fantáziájának és kitartó munkájának köszönhetően semmi sem lehetetlen.

Családi körBalogh Boglárka2024. 03. 18. hétfő2024. 03. 18.
Sült szalonnát a zsebbe!

Közelebb hajolok az asztalhoz, mert nem akarok hinni a szememnek. Előttem épp egy félujjnyi szelet dobostorta van születőben. Niki gyurmacsokoládét ken az oldalára, aranybarna cukormázat simít a tetejére, utoljára a minihabcsók következik habzsákból nyomva. Ha nem szúrna bele egy láncot a kulcskarikának, el sem hinném, hogy a tökéletes sütemény nem cukrászdában készült. 

Niki jelenleg online értékesít, de örülne, ha a közeljövőben minél több kézműves vásárba eljuthatna 

A 29 éves Niki Tószegen él, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Szakácsnak tanult Szolnokon, de végül nem abban a szakmában helyezkedett el. 
– Nem ez volt az én utam – meséli mosolyogva. A vendéglátásban dolgoztam egészen 2022-ig. Amikor megszűnt a munkahelyem, döntenem kellett, hogyan tovább, így vágtam bele a gyurmázásba. Emlékszem, 2019 eleje volt, amikor megakadt a szemem egy kis gyurmafigurán az egyik internetes oldalon. Annyira megtetszett, hogy elhatároztam, utánajárok, mi is ez, miből készült. Így rendeltem meg életem első süthető gyurmáját. Elkezdtem gyakorolni, mindenféle praktikával próbálkoztam, a célom az volt, hogy elérjem azt az igazán realisztikus hatást, amellyel én magam is elégedett leszek. 
Talán nem meglepő, hogy vendéglátós múltjának köszönhetően Niki az ételekre specializálódott. Megfigyeli azok színét, textúráját, színét, és igyekszik olyan élethűre megformálni az alkotásait, amennyire csak lehetséges. 
– Sokszor kérdezik, hogy melyik a legnehezebben elkészíthető darabom. Talán a sültszalonna-kulcstartót mondanám, ugyanis annak mindkét oldalát tökéletesen meg kell formázni, ami nem kevés időt vesz igénybe. A szalonna festése is időigényes, mivel öt-hat rétegű akril kerül rá különböző színárnyalatokban. Ettől függetlenül nagyon szeretek bíbelődni vele. Nikinek rengeteg terve van, mindig készít valami újdonságot, most épp a rakottkrumpli-kulcstartóval kísérletezik. 

Étvágygerjesztő, ugye? A sültszalonna-kulcstartót nem lehet megenni

– Ártatlan kis hobbinak indult a gyurmázás, de hamar rájöttem, hogy hosszú távon is ezzel szeretnék foglalkozni. Bár jelenleg online értékesítek, nagyon örülnék, ha a közeljövőben minél több kézműves vásárba eljuthatnék, hogy az emberek kézbe foghassák, és közelről is megtekinthessék az alkotásaimat – mesél a terveiről. Rengeteg munkám van a Nikky Designban, de nem is nevezném munkának, mert számomra ez egy álom megvalósulása. Nagyon szerencsés vagyok, hogy azzal foglalkozhatok, amit szívből szeretek. 


Fifi volt a keresztanya
A süthető gyurma egy rendkívül sokoldalú, könnyen alakítható modellezőanyag, amely a megfelelő hőkezelése után kemény, vízálló műanyaggá válik. Festhető, más alapanyagokkal kombinálható, ráadásul drága eszközök nélkül is tökéletesen lehet vele dolgozni. 
Története az 1930-as évek végén kezdődött. Az első polimer agyagot Käthe Kruse német babagyártó fejlesztette ki, majd adta át a titkos receptet lányának, Fifi Rehbindernek ak­kor, amikor a II. világháború idején nehezen beszerezhető műanyagot kívánták helyettesíteni valami mással. A különleges alapanyagot a lány Fifi Mozaiknak nevezte el, és ezt használta a babafejek megformálásához. Harminc évvel később aztán a formulát eladta annak az Eberhard Fabernek, aki a gyerekek körében ma is legnépszerűbb európai gyurmamárkát, a Fimót megalapította. A Fimo népszerűségének növekedésével egy időben az Egyesült Államokban is megjelent a süthető gyurma, amit ma Sculpey néven ismerünk. 
 

 

Ezek is érdekelhetnek