Ebédeljen velünk!

Családi kör2024. 04. 15. hétfő2024. 04. 15.

Kép: Chervil in the organic garden.Anthriscus or chervil growing in Europe and temperate parts of Asia.Anthriscus cerefolium is cultivated and used in the kitchen to flavor foods. Selective focus., Fotó: avoferten

Chervil,In,The,Organic,Garden.anthriscus,Or,Chervil,Growing,In,Europe
turbolya-shutterstock
1085293016
Fotó: avoferten

Turbolyás csirkecomb vadrizzsel

Hozzávalók: 
 60 dkg csirkecombfilé 
 25 dkg vadrizzsel kevert barna rizs 
 1 kis csokor turbolya 
 1 ág vagy egy kávéskanál 
szárított kakukkfű 
 olaj  só  bors 

A Vidék íze receptje


A félbevágott filéket egy jól záródó dobozban összekeverjük egy kis olajjal, sóval, borssal, végül belevegyítjük az elmorzsolt kakukkfüvet meg a durvára vágott turbolyát is. Pár órát hideg helyen pihentetjük. Utána felhevítünk egy serpenyőt, s a páccal együtt belefordítjuk a csirkét. Mérsékelt tűzön mindegyik oldalukat megpirítjuk, közben sűrűn kevergetjük. Tálalás előtt meghintjük egy kis összevágott turbolyával. 
Pici zsiradékon megfuttatjuk a kétféle rizst, majd öntünk rá kétszeres mennyiségű vizet, sózzuk, és puhára főzzük. 
 

Édespetrezselyem


 

Friss turbolyával a boltokban nemigen találkozunk. Ezt az édeskés, ánizsos illatú fűszernövényt magunknak kell begyűjteni. Zsenge, petrezselyeméhez hasonló leveleit érdemes leszedni tavasszal (akár száríthatunk is belőle, akkor egész évben használhatjuk). Sokfelé nő vadon, akácosokban, kertek végén. A turbolya jól illik húsokhoz, gombákhoz, mártásokhoz, salátákhoz. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetnek