Ebédeljen velünk!

Paradicsomos kagylóleves

Családi kör2024. 06. 22. szombat2024. 06. 22.

Paradicsomos kagylóleves

Hozzávalók:  1,5 l paradicsomlé 4 szelet toastkenyér 20 dkg kagylóhús (konzerv vagy fagyasztott) 1-1 csokor bazsalikom, oregánó és snidling)  só 1 gerezd fokhagyma fél dl olívaolaj 12 szem olajbogyó

A Vidék íze receptje

Az olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott zöldfűszereket és az összezúzott fokhagymát. Felöntjük a paradicsomlével, megsózzuk, fel­for­­raljuk, majd beletesszük a kagy­ló­húst. Ha konzervált kagylót használunk, akkor azt elegendő egyszerűen összeforralni a paradicsomlevessel, a fagyasztottat újraforrástól számítva körülbelül 10 percig főzzük. Az elkészült levest szükség szerint sóval utánízesítjük, pár szem olajbogyóval és pirítóssal tálaljuk. 

Májas tésztapuding

Hozzávalók:  25 dkg makaróni  10 dkg vaj 1 szál póréhagyma vagy 1 csomag újhagyma 30 dkg csirke- vagy pulykamáj 2 sárgarépa  3-4 dl tejszín 4 tojás  5 dkg reszelt sajt majoránna  szerecsendió  só

A Vidék íze receptje

A tésztát sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. A vaj felén megfuttatjuk a felszeletelt póréhagymát. A májat 1,5-2 centis kockákra vágjuk, rátesszük a hagymára, ízesítjük sóval, majoránnával és szerecsendióval. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott répát, majd a ragut pár percig for­­raljuk, nem kell puhára párolni. 
A tejszínt kikeverjük az egész tojásokkal. Megsózzuk, beletesszük a reszelt sajtot, hozzáadjuk a tésztát meg a zöldséges ragut. Jól összekeverjük, kivajazott őzgerincformába tesszük, végül a 130 fokra előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt megsütjük. Kevert salátával tálaljuk. 
 

Joghurtos erdeigyümölcs-torta

Hozzávalók:  13 dkg liszt  6 dkg vaj 4 evőkanál cukor 1 tojássárgája 40 dkg erdei gyümölcs (málna, ribizli, szeder stb.) 7 lap zselatin  7 dl joghurt 4 dl tejszín 20 dkg ribizlidzsem 10 dkg babapiskóta 1 csomag piros tortazselé 1 csomag vaníliás cukor

A Vidék íze receptje 

A lisztet a vajjal, 2 evőkanál cukorral, a tojássárgájával és két evőkanál hideg vízzel tésztává gyúrjuk. Hideg helyen 30 percig pihentetjük, majd 26 cm átmérőjű tortaformába nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. 
A gyümölcsöket megtisztítjuk, a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A joghurtot a maradék cukorral édesítjük, belekeverjük a feloldott zselatint, hűtőbe tesszük. 3 dl tejszínt habbá verünk, majd a dermedő joghurtba vegyítjük. A joghurtkrém felét a tortaformában vá­­ra­­kozó tésztára simítjuk. A gyümölcsből egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a megmelegített ribizlidzsembe keverjük. A joghurtkrémre simítjuk, kirakjuk a babapiskótával. Rákenjük a maradék krémet és a tortát pár órára a hűtőbe tesszük. 
A csomagoláson lévő utasítás szerint elkészítjük a tortazselét, bevonjuk vele a süteményt. A maradék tejszínt a vaníliás cukorral habbá verjük, és habrózsákat nyomunk a tetejére.