Indul az almaszezon

Buborékos almatorta

Családi kör2024. 09. 30. hétfő2024. 09. 30.

Buborékos almatorta

Hozzávalók: 
A tésztához: 
 35 dkg liszt  22 dkg fagyos vaj 5 dkg porcukor  1 tojássárgája 1 csipet só

A töltelékhez: 
 1-2 evőkanál zsemlemorzsa 12 apró alma 1 kávéskanál őrölt fahéj 2 evőkanál durvára vágott dió pár evőkanál sűrű szilvalekvár

A Vidék íze receptje

Összemorzsoljuk a vajat a liszttel, a porcukorral és a sóval. Deszkára borítjuk, gyorsan összegyúrjuk a tojássárgájával. Kétfelé osztjuk, egyharmad-kétharmad arányban, hagyjuk kicsit pihenni. Utána a kisebbet kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy megfelelő méretű tepsit úgy, hogy oldala is legyen. Betesszük a hűtőbe a nagy cipóval együtt. 
Az almákat egészben meghámozzuk, a közepüket kiszúrjuk. Elfelezzük. Összekeverünk pár evőkanál szilvalekvárt a durvára vágott dióval, ezt töltjük az alma üregeibe. Elővesszük a hűtőből a tésztát, meghintjük morzsával. Rárakosgatjuk a töltött almákat úgy, hogy a töltött része alulra, a gömbölyű felfelé nézzen. Meghintjük őrölt fahéjjal. Kinyújtjuk a nagyobbik tésztát, és úgy borítjuk rá, hogy az almák között kicsit lenyomkodjuk. Megint a hűtőbe rakjuk fél órára. Végül 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük. 

TIPP: Ha fokozni akarjuk az élvezeteket, adjunk mellé fahéjas tejszínhabot vagy vaníliafagyit.

 

Almás-zelleres töltött krumpli csirkehússal
Hozzávalók: 
 8 (előfőzött) kivájt krumpli a kivájt burgonyarészek 25 dkg csirkemellfilé 2 szál halványított zeller 1 nagy alma 15 dkg reszelt trappista zsiradék  só  bors

A Vidék íze receptje

Felkockázzuk a húst, sózzuk-borsozzuk, kevés zsiradékon megsütjük. Hozzáadjuk a felaprított angol zellert és almát, sóval, borssal ízesítjük, együtt pirítjuk. Levesszük a tűzről, még forrón hozzákeverjük a reszelt sajtot. Belevegyítjük a felaprított krumplibelsőt is, betöltjük a krumplikat, és 180 fokos sütőben összesütjük. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek