Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Buborékos almatorta
Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg liszt 22 dkg fagyos vaj 5 dkg porcukor 1 tojássárgája 1 csipet só
A töltelékhez:
1-2 evőkanál zsemlemorzsa 12 apró alma 1 kávéskanál őrölt fahéj 2 evőkanál durvára vágott dió pár evőkanál sűrű szilvalekvár
Összemorzsoljuk a vajat a liszttel, a porcukorral és a sóval. Deszkára borítjuk, gyorsan összegyúrjuk a tojássárgájával. Kétfelé osztjuk, egyharmad-kétharmad arányban, hagyjuk kicsit pihenni. Utána a kisebbet kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy megfelelő méretű tepsit úgy, hogy oldala is legyen. Betesszük a hűtőbe a nagy cipóval együtt.
Az almákat egészben meghámozzuk, a közepüket kiszúrjuk. Elfelezzük. Összekeverünk pár evőkanál szilvalekvárt a durvára vágott dióval, ezt töltjük az alma üregeibe. Elővesszük a hűtőből a tésztát, meghintjük morzsával. Rárakosgatjuk a töltött almákat úgy, hogy a töltött része alulra, a gömbölyű felfelé nézzen. Meghintjük őrölt fahéjjal. Kinyújtjuk a nagyobbik tésztát, és úgy borítjuk rá, hogy az almák között kicsit lenyomkodjuk. Megint a hűtőbe rakjuk fél órára. Végül 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
TIPP: Ha fokozni akarjuk az élvezeteket, adjunk mellé fahéjas tejszínhabot vagy vaníliafagyit.
Almás-zelleres töltött krumpli csirkehússal
Hozzávalók:
8 (előfőzött) kivájt krumpli a kivájt burgonyarészek 25 dkg csirkemellfilé 2 szál halványított zeller 1 nagy alma 15 dkg reszelt trappista zsiradék só bors
Felkockázzuk a húst, sózzuk-borsozzuk, kevés zsiradékon megsütjük. Hozzáadjuk a felaprított angol zellert és almát, sóval, borssal ízesítjük, együtt pirítjuk. Levesszük a tűzről, még forrón hozzákeverjük a reszelt sajtot. Belevegyítjük a felaprított krumplibelsőt is, betöltjük a krumplikat, és 180 fokos sütőben összesütjük.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu