
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

A XV. Lajos francia király szeretőjeként elhíresült Dubarry grófné bizonyára nem gondolta volna, hogy még századokkal később is közszájon forog a neve. Állítólag az uralkodó kedvelte a karfiolt, ezért kegyencnője után „à la du Barry”-nak nevezték el a karfiolos ételeket az udvarában.
Kép: A finomságot XV. Lajos francia király szeretőjéről nevezték el, Fotó: Esin Deniz, Forrás: shutterstock
Utánam az özönvíz! – hirdette a korabeli pletykák szerint XV. Lajos, és ekként is élt, nagykanállal habzsolta az életet meg a nőket. Kegyencnői – például Madame Pompadour is, aki több mint tíz évig volt a király hivatalos szeretője – befolyásos szerepet töltöttek be az udvarban. Az asszony halála után megüresedett a királyi szeretői poszt, ám nem sokáig maradt betöltetlen.
Az uralkodó vasárnaponként nyilvános helyeken ebédelt a családjával, s ilyenkor bárki a közelébe férkőzhetett. Egy ilyen alkalommal akadt meg a felséges szempár Jeanne Bécu-n, a fiatal és szép kurtizánon, akinek a kuplerájból hamarosan a versailles-i kastélyba vezetett az útja, az első királyi „vacsorára". Persze ahhoz, hogy az új kegyencnőt be lehessen mutatni az udvarnál, előbb tisztes férjes dámát kellett csinálni belőle – gyorsan hozzáadták hát Guillaume Dubarryhoz.
A nő beköltözésével megkezdődött a kastélyban a tivornyák végeláthatatlan sora, az őrült költekezés. Az idősödő uralkodót azonban egy idő után fárasztani kezdték a fényűző mulatságok, elvonult az udvartól. Az asszonyt a port-aux-dames-i apátságba száműzte, ő maga pedig haláláig vidéki kastélyában élte a nemes urak egyszerűbb, hétköznapi életét.
Dubarry grófnénak nem jutott ilyen csendes, nyugodt öregkor: a francia forradalom idején cselédjei feljelentették „forradalomellenes összeesküvés" vádjával, s az egykor ágyas guillotine alatt végezte. Kedvenc étele viszont még századok múltán is az étlapokra és az asztalunkra kerül.
∗ 60 dkg sertéskaraj
∗ 60 dkg karfiol
∗ 2 evőkanál olaj
∗ 5+3 dkg vaj
∗ 5 dkg liszt
∗ 2 dl tej
∗ 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
∗ 10 dkg trappista sajt
∗ só, bors, szerecsendió
∗ vaj a tál kikenéséhez
A húst szeletekre vágjuk, kicsit kiütögetjük, megszórjuk sóval és borssal. A karfiolt rózsáira szedjük, lobogó, sós vízben 6-7 percig főzzük, majd leszűrjük. A hússzeleteket lisztbe mártjuk, azután a serpenyőben felforrósított olajon mindkét oldalukat hirtelen elősütjük. Kiszedjük és félretesszük.
Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, és a hússzeleteket egymás mellé belerakjuk. Serpenyőben felolvasztunk 5 dkg vajat, beleszórjuk a lisztet és világosra pirítjuk. Felöntjük a forró tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és viszonylag sűrű besamelmártást készítünk.
A hússzeleteken szétosztjuk a karfiolt, leöntjük a mártással. Az egészet megszórjuk reszelt sajttal, zsemlemorzsával, apró darabokra vágott vajat teszünk rá, végül a forró sütőben szép pirosra sütjük. Burgonyakörettel tálaljuk.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu