Ebédeljen velünk!

Családi körHabik Erzsébet2025. 03. 02. vasárnap2025. 03. 02.

Fotó: Sárközy György

Fotó: Sárközy György

Paradicsomos kelbimbóleves

Hozzávalók: 

∗ 25 dkg kelbimbó

∗ 140 g sűrített paradicsom

∗ 1 sárgarépa

∗ 1 petrezselyemgyökér

∗ 1 kis cikk zeller

∗ 2 közepes burgonya

∗ 1 kis csokor petrezselyem zöldje

∗ 1 vöröshagyma

∗1 evőkanál keményítő

∗ zsiradék 

∗ só 

∗ bors

Finomra vágjuk a vöröshagymát, a zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, a krumplit apró darabokra vágjuk. Mindezt kevés zsiradékon együtt pároljuk. Ha már roppanósra puhultak, rákanalazzuk a sűrített paradicsomot, és együtt pirítjuk egy kicsit. Felöntjük 1-1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, és készre főzzük. A kelbimbót megtisztítjuk, ha nagyok, kettévágjuk, ezt is bedobjuk a lébe. Kis lángon forraljuk pár percig, hogy megpuhuljon. Végül a keményítőt elkeverjük egy kis vízzel, besűrítjük vele a levest. 


Csilis tarja fokhagymás zöldbabbal

Hozzávalók: 

∗ 80 dkg csontos sertéstarja szeletben

∗2 vöröshagyma

∗ 1 evőkanál csilipehely

∗ friss csilipaprikák édes változatban

∗ 10 dkg zsiradék

∗ köménymag 

∗ durva bors 

∗ só

A körethez:

∗ 50 dkg fagyasztott zöldbab

∗ 1 fej fokhagyma 

∗ 5 dkg vaj 

∗ só

Vastagon kizsírozunk egy tepsit, belefektetjük a megsózott, borsozott húst. A tetejére szórjuk a felszeletelt vöröshagymát, a köményt, a csilipelyhet és az édes csi­li­paprikákat. Öntünk alá egy kis vizet, alufóliával lezárjuk. 160 fokos sütőbe toljuk, és másfél órát sütjük. Levesszük róla a takarást, és szükség szerint rápirítunk. A körethez a fokhagymát megtisztítjuk, és a gerezdeket vékonyan felszeleteljük. Megfuttatjuk a vajon. Rádobjuk a zöldbabot, megsózzuk és készre pároljuk. 

Fotó: Németh András Péter

Bögrés-hájas pogácsa

Hozzávalók: 
∗ 20 dkg darált háj 

∗ 3 bögre liszt 

∗ 1 bögre porcukor 

∗ 1 csipet só 

∗ 3 tojássárgája

∗ 1 teáskanál szalalkáli 

∗ tejföl

Megtisztítjuk a hideg hájat, és kétszer ledaráljuk. A lisztet elkeverjük a szalalkálival, a porcukorral és pici sóval, majd feldörzsöljük a hájjal. Hozzáadjuk a három tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. 15 percre a hűtőbe rakjuk. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, lekenjük tojásfehérjével, és bekockázzuk a tetejét. Kizsírozott-kilisztezett tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, porcukrozzuk. 

Fotó: Németh András Péter

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek