
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

Fotó: Sárközy György
Hozzávalók:
∗ 25 dkg kelbimbó
∗ 140 g sűrített paradicsom
∗ 1 sárgarépa
∗ 1 petrezselyemgyökér
∗ 1 kis cikk zeller
∗ 2 közepes burgonya
∗ 1 kis csokor petrezselyem zöldje
∗ 1 vöröshagyma
∗1 evőkanál keményítő
∗ zsiradék
∗ só
∗ bors
Finomra vágjuk a vöröshagymát, a zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, a krumplit apró darabokra vágjuk. Mindezt kevés zsiradékon együtt pároljuk. Ha már roppanósra puhultak, rákanalazzuk a sűrített paradicsomot, és együtt pirítjuk egy kicsit. Felöntjük 1-1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, és készre főzzük. A kelbimbót megtisztítjuk, ha nagyok, kettévágjuk, ezt is bedobjuk a lébe. Kis lángon forraljuk pár percig, hogy megpuhuljon. Végül a keményítőt elkeverjük egy kis vízzel, besűrítjük vele a levest.
Hozzávalók:
∗ 80 dkg csontos sertéstarja szeletben
∗2 vöröshagyma
∗ 1 evőkanál csilipehely
∗ friss csilipaprikák édes változatban
∗ 10 dkg zsiradék
∗ köménymag
∗ durva bors
∗ só
A körethez:
∗ 50 dkg fagyasztott zöldbab
∗ 1 fej fokhagyma
∗ 5 dkg vaj
∗ só
Vastagon kizsírozunk egy tepsit, belefektetjük a megsózott, borsozott húst. A tetejére szórjuk a felszeletelt vöröshagymát, a köményt, a csilipelyhet és az édes csilipaprikákat. Öntünk alá egy kis vizet, alufóliával lezárjuk. 160 fokos sütőbe toljuk, és másfél órát sütjük. Levesszük róla a takarást, és szükség szerint rápirítunk. A körethez a fokhagymát megtisztítjuk, és a gerezdeket vékonyan felszeleteljük. Megfuttatjuk a vajon. Rádobjuk a zöldbabot, megsózzuk és készre pároljuk.
Hozzávalók:
∗ 20 dkg darált háj
∗ 3 bögre liszt
∗ 1 bögre porcukor
∗ 1 csipet só
∗ 3 tojássárgája
∗ 1 teáskanál szalalkáli
∗ tejföl
Megtisztítjuk a hideg hájat, és kétszer ledaráljuk. A lisztet elkeverjük a szalalkálival, a porcukorral és pici sóval, majd feldörzsöljük a hájjal. Hozzáadjuk a három tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. 15 percre a hűtőbe rakjuk. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, lekenjük tojásfehérjével, és bekockázzuk a tetejét. Kizsírozott-kilisztezett tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, porcukrozzuk.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu