Mit adjunk a salátához?

Nyakunkon a fejessaláta-szezon. Szeretjük a tojásos nokedlit, de mégsem főzhetjük mindennap. Két olyan egytálételt kínálunk, amelyek mellé legalább ennyire illik ez az üdezöld tavaszi zöldség.

Családi körHabik Erzsébet2025. 06. 02. hétfő2025. 06. 02.
Mit adjunk a salátához?

Pásztorpite

Hozzávalók: 

A húsos-zöldséges részhez: 

∗ 60 dkg darált hús

∗ 2 sárgarépa

∗ 1 petrezselyemgyökér

∗ 1 vöröshagyma

∗ 20 dkg fagyasztott zöldborsó

∗ fél doboz konzerv kukorica

∗ 1-2 gerezd fokhagyma

∗ zsiradék

∗ 1 csokor petrezselyem zöldje

∗ só 

∗ bors

∗ 1 evőkanál őrölt pirospaprika

∗ 1 evőkanál liszt

∗ 1 dl alaplé (víz)

A tetejére: 

∗ 1 kg krumpli 

∗ 10 dkg vaj

∗ kb. 2 dl tej 

∗ só

Kevés zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Rárakjuk a darált húst, elkezdjük sütni. A sárgarépát és a gyökeret apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk, együtt pároljuk. Amikor elkezd pirulni, megsózzuk, hozzáadjuk a borsót meg a kukoricát, kevergetve roppanósra dinszteljük. Ha kész, megszórjuk a liszttel és a pirospaprikával, átkeverjük, felöntjük az alaplével, sűrűre forraljuk. Végül hozzákeverjük az összevágott petrezselyem zöldjét, borsozzuk, ha szükséges, sózzuk. Belekanalazzuk egy kizsírozott sütőtálba. 
A krumpliból, a vajból és a tejből klasszikus burgonyapürét készítünk. Rásimítjuk a ragu tetejére, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul.

 

 

Húsgombóc zöldségágyon

Hozzávalók: 
∗ 50 dkg darált sertéshús

∗ 1 tojás

∗ 1 nagyobb krumpli főzve, áttörve

∗ 1 csokor petrezselyem zöldje

∗ 1 csokor új sárgarépa

∗ 2 csokor újhagyma

∗ 50 dkg apró krumpli

∗ pár ág rozmaring

∗ zsír 

∗ só 

∗ őrölt bors

Összekeverjük a darált húst az áttört krumplival, az egész tojással, sóval, borssal, az összevágott petrezselyem zöldjével. Vizes kézzel diónyi ­gombócokat formázunk belőle. A krumplit meghámozzuk, cikkekre vágjuk, sós vízben egy-két percig főzzük, utána leszűrjük. Egy jó nagy tepsit kizsírozunk, és egyenletesen elrendezzük benne a krumplit, a nagyobb darabokra vágott újhagymát, a répát, és közé dugdossuk a húsgolyókat. Rászórjuk a rozmaringleveleket, kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk, végül a 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. 

 

 

Klasszikus fejes saláta

Felmelegítünk egy deci vizet, feloldunk benne 2 evőkanál kristálycukrot meg egy csapott evőkanál sót. Összekeverjük 4 dl vízzel és 1 dl alma- vagy borecettel. Megkóstoljuk, ízlésünk szerint tovább édesítjük vagy savanyítjuk. A fejes salátákat alaposan megmossuk, levelekre szedjük vagy cikkekre vágjuk. Fogyasztás előtt 5-10 perccel összekeverjük az öntettel. 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!