Nyakunkon a fejessaláta-szezon. Szeretjük a tojásos nokedlit, de mégsem főzhetjük mindennap. Két olyan egytálételt kínálunk, amelyek mellé legalább ennyire illik ez az üdezöld tavaszi zöldség.
Hozzávalók:
A húsos-zöldséges részhez:
∗ 60 dkg darált hús
∗ 2 sárgarépa
∗ 1 petrezselyemgyökér
∗ 1 vöröshagyma
∗ 20 dkg fagyasztott zöldborsó
∗ fél doboz konzerv kukorica
∗ 1-2 gerezd fokhagyma
∗ zsiradék
∗ 1 csokor petrezselyem zöldje
∗ só
∗ bors
∗ 1 evőkanál őrölt pirospaprika
∗ 1 evőkanál liszt
∗ 1 dl alaplé (víz)
A tetejére:
∗ 1 kg krumpli
∗ 10 dkg vaj
∗ kb. 2 dl tej
∗ só
Kevés zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Rárakjuk a darált húst, elkezdjük sütni. A sárgarépát és a gyökeret apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk, együtt pároljuk. Amikor elkezd pirulni, megsózzuk, hozzáadjuk a borsót meg a kukoricát, kevergetve roppanósra dinszteljük. Ha kész, megszórjuk a liszttel és a pirospaprikával, átkeverjük, felöntjük az alaplével, sűrűre forraljuk. Végül hozzákeverjük az összevágott petrezselyem zöldjét, borsozzuk, ha szükséges, sózzuk. Belekanalazzuk egy kizsírozott sütőtálba.
A krumpliból, a vajból és a tejből klasszikus burgonyapürét készítünk. Rásimítjuk a ragu tetejére, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul.
Hozzávalók:
∗ 50 dkg darált sertéshús
∗ 1 tojás
∗ 1 nagyobb krumpli főzve, áttörve
∗ 1 csokor petrezselyem zöldje
∗ 1 csokor új sárgarépa
∗ 2 csokor újhagyma
∗ 50 dkg apró krumpli
∗ pár ág rozmaring
∗ zsír
∗ só
∗ őrölt bors
Összekeverjük a darált húst az áttört krumplival, az egész tojással, sóval, borssal, az összevágott petrezselyem zöldjével. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle. A krumplit meghámozzuk, cikkekre vágjuk, sós vízben egy-két percig főzzük, utána leszűrjük. Egy jó nagy tepsit kizsírozunk, és egyenletesen elrendezzük benne a krumplit, a nagyobb darabokra vágott újhagymát, a répát, és közé dugdossuk a húsgolyókat. Rászórjuk a rozmaringleveleket, kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk, végül a 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Felmelegítünk egy deci vizet, feloldunk benne 2 evőkanál kristálycukrot meg egy csapott evőkanál sót. Összekeverjük 4 dl vízzel és 1 dl alma- vagy borecettel. Megkóstoljuk, ízlésünk szerint tovább édesítjük vagy savanyítjuk. A fejes salátákat alaposan megmossuk, levelekre szedjük vagy cikkekre vágjuk. Fogyasztás előtt 5-10 perccel összekeverjük az öntettel.