Steppelt paplan irhában

Valaha a földig érő brokátruhák elfedték, manapság viszont a rövid szoknyák alól könyörtelenül kivillan a steppelt paplanra hasonlító bőr. Harmincéves korukra a nők fele küzd vele, a negyedik ikszet elérve újabb húsz százalékukkal bővül a narancsbőrtől szenvedők köre.

EgészségünkSzijjártó Gabriella2007. 08. 24. péntek2007. 08. 24.
Steppelt paplan irhában

Ha a combunkon ujjaink közé csípünk egy bőrdarabot, és azon narancshéjszerű barázdák láthatók, meg kell barátkoznunk a cellulitis, azaz a narancsbőr fogalmával. A bőr alatt található kisebb-nagyobb csomók, elváltozások nemcsak szépséghibák: elsősorban a zsír- és vízháztartás anyagcserezavaraiból, valamint az elégtelen nyirokkeringés során felhalmozódott salakanyagok következtében keletkeznek. Ezek a felesleges bomlástermékek visszamaradnak a bőr kötőszövetében, így az szivacsossá, narancshéj-rajzolatúvá válik, főként a csípőn, a hason, a combon és a fenéken. Oka lehet – az öröklött hajlamon és a mozgásszegény életmódon túl – a helytelen táplálkozás, az elégtelen máj- és veseműködés, valamint az ideg- és hormonrendszerben beálló zavarok.
Mit tehetünk azért, hogy megszabaduljunk narancsbőrünktől, s mibe kerül ez? A módszerekben és árakban Sütő Éva szigetszentmiklósi kozmetikusmester segít eligazodni.

Bőrledörzsölés

Eleinte már az is segít, ha durvább szálú mosdókesztyűvel vagy lufaszivaccsal a lábujjaktól felfelé haladva alaposan átmasszírozzuk azokat a területeket, amelyeken narancsbőr alakult ki. Ha rózsaszínes lett bőrünk, abbahagyhatjuk. A különféle aromák használata igen sokat javít bőrünk állagán, érdemes a fürdővízhez is adagolni őket. Javasoljuk a narancs-, grépfrút-, rozmaring-, majoránna-, levendula-, fahéj-, borsmenta- és eukaliptuszolajakat.

Testtekercselés

Az úgynevezett body wrapping során 60-90 percet kell eltölteni fásliba/folpackba tekercselve, amely alá a kozmetikus különféle hatóanyag-tartalmú krémeket ken fel. Vérkeringés-növelő vagy hőelvonó hatásuk révén hozzák létre a várva várt bőrkisimulást. A fóliás kezelés ára természetesen helyszíntől függ, alkalmanként 3000-8000, a fáslisé 5000-8000 forint, az algásé hétezertől huszon-valahány ezerig terjedhet. A kezelések 12 alkalmas bérlettel kaphatóak, legalább ennyi szükséges a látványos eredményhez, makacs narancsbőrre még több kúra indokolt.

Fogyinadrág

A különböző testtájak befedésére való, különleges anyagból készült, domború mintás nadrág jövés-menés vagy torna közben finoman masszírozza a bőrt, ezáltal javítja a vérkeringését, így segíti a salakanyagok kiürülését. Néhány hónapon át naponta legalább három órán át javasolt a viselete. A nadrágot a ruha eltakarja, könnyen tisztítható, 6000 forinttól kezdődő áron kapható.

Nyirokmasszázs

Gyengéd, simító és pumpáló mozdulatokkal átmasszírozzák az alsó végtagokat (előtte kiürítik a has területén található nyirokcsomókat), ezáltal serkentik a nyirokkeringést és a pangó ödémák kiürülését. Egy óra általában 4000-6000 forintba kerül. Az aromamasszázsért rendszerint egy-két ezerrel többet kell fizetnünk. A narancsbőr mértékétől függően hetente két-három masszázs javasolt, s legalább egy-két hónapon keresztül tanácsos eljárni a szakemberhez.

Vákuummasszázs

Makacsabb narancsbőrre a vákuumhatású kezelés javallott. A műszer olyan, mint egy üvegharangban végződő szívócső. A harangot ráhelyezik a bőrfelületre, kiszívják alóla a levegőt, és megadott szabályok szerint ide-oda húzzák a bőrfelületen. Javítja a keringést, fokozza a zsírbontást: a bomlástermékeket és zsírt szállító nyirokfolyadék áramlási sebessége akár ötvenszeresére is felgyorsulhat. Ajánlott egy tíz kezelésből álló kúrával kezdeni, hetente kétszer (bérletenként kb. 30-40 ezer forint az ára), s az eredménytől függően érdemes folytatni.
A cellulitis kezelése komoly erőfeszítést és kitartást igényel – figyelmeztet Sütő Éva. Legalább három hónap szükséges a valóban látványos eredmény eléréséhez, előrehaladottabb tünetekkel pedig akár fél évig is eltarthat a folyamat. A felsorolt eljárásokon kívül folyamatosan újabb és újabb – például ultrahangos, rádiófrekvenciás, izomstimulálós – kezelésekkel bővül a paletta. És nem elég a várt eredményig eljutni, azt meg is kell tudni őrizni.

Ezek is érdekelhetnek