Az orvos válaszol

Szédülés jeligét választó olvasónk napjait állandó szédülés keseríti meg – a lehetséges okait szeretné tudni.

EgészségünkDr. Szirmák Eszter2007. 10. 05. péntek2007. 10. 05.
Az orvos válaszol

Az egyensúly-érzékelő rendszerből, a belső fülben lévő labirintusból kiinduló szédülés heves, forgó jellegű; ilyet okozhat például középfülgyulladás. Az olvasónknál feltételezett Méničre-betegségben a hirtelen jelentkező, forgó jellegű szédülést hallászavar, fülzúgás, hányinger és hányás kíséri. A nagyothallás a rohamok között is megmaradhat, roham alatt azonban fokozódik. Oka lehet a labirintus betegsége, a hátsó koponyagödör daganata, szklerózis multiplex, nikotinmérgezés, agyhártyagyulladás vagy alkoholos állapot. E tünetek jelentkezhetnek bizonyos agyi verőerek keringészavara következtében is.
Az agyvérzés, agyi érelmeszesedés talaján létrejövő szédülés nem forgó jellegű, hányással, rosszulléttel azonban járhat. Gyakori lehet az igen magas vérnyomás által kiváltott szédülés. Sőt, a helyzetet bonyolítja, hogy ugyanezt a tünetet idézhetik elő a vérnyomáscsökkentő szerek is, amelyek mellékhatásaként a beteg amúgy normális vérnyomása felálláskor hirtelen leeshet, s ez átmeneti agyi keringészavart idéz elő. Szédülést okozhat még súlyos vérszegénység, kimerült állapot és belső szervi betegség is.
A magas vérnyomás okozta szédülésen kívül e panasz másik leggyakoribb kiváltója a nyaki gerinccsigolyák meszesedése. Főleg a fej forgatásakor lép fel ez az érzés, amely lehet forgó jellegű is. Kiválthatja még nyaki verőér-meszesedés okozta szűkület, szívbillentyű-betegség és anyagcsere-rendellenesség is. Látászavarok, szemészeti elváltozások esetén sem ritka e kellemetlen panasz.
A szédülés okát mindig tisztázni kell. Az ok kiderítése több szakterület közös munkája: ideggyógyászati vizsgálat mellett szemészeti, fül-orr-gégészeti, reumatológiai és belgyógyászati vizsgálatot is szükséges végezni.
Enyhébb szédüléses esetekben segíthetnek a házi praktikák. Vérellátási zavar okozta szédülés ellen gyakran hatásos lehet néhány speciális fej- és törzsmozgatási gyakorlat; ezek elsajátításában kezelőorvosa vagy gyógytornász nyújthat segítséget. Amint szédülni kezd, lélegezzen mélyeket, üljön le, és a lábát polcolja fel – ezzel elősegítheti, hogy az alsó testrészből visszaáramoljon a vér és helyreálljon az agy normális vérellátása.
Ezenkívül erősítse ereit és serkentse a keringést váltakozó forró és hideg zuhannyal vagy ülőfürdővel. Ügyeljen rá, hogy az ülőfürdő vize ne legyen nagyon forró, mert ez kitágíthatja az altest ereit, ezáltal csökkentheti a vérnyomást, s ettől kiszálláskor megszédülhet.
Engedjenek meg még egy jó tanácsot: ha a szédülés mellett látászavar, arc- vagy végtagzsibbadás, mellkasi fájdalom, szívdobogásérzés, légszomj és tudatzavar is fellép, azonnal forduljanak orvoshoz!

Ezek is érdekelhetnek