Az orvos válaszol

Májgyulladás, gyógyító ezüst

EgészségünkDr. Szirmák Eszter2008. 01. 11. péntek2008. 01. 11.
Az orvos válaszol

Hepatitis jeligére
Olvasónk a betegség fajtáiról, a fertőzés terjedésének módjáról és a kór következményeiről kérdez.
Májgyulladás oka lehet vírus, alkohol vagy mérgező, szennyező anyag. Okozhatják egyes gyógyszerek, mint például az acetaminofenek vagy az antibiotikumként használt erythromycin. A réz kiválasztásának hibája, az úgynevezett Wilson-kór szintén kiválthatja.
A vírusos májgyulladást főként az A-, B- és C-vírus idézi elő. Az A-vírus okozta májgyulladást fertőzött széklettel szennyezett étellel, itallal lehet megkapni. A hepatitis B- és C-vírus fertőzés szexuális úton, vér útján terjed. Gyakran kapják el az intravénás drogfogyasztók, amennyiben óvatlanul közös tűt használnak.
A májgyulladás általában néhány napig tartó gyengeség, fáradékonyság, étvágytalanság, hányás, izomfájdalom, alacsony láz, fejfájás után sárgasággal jár. A máj megduzzad, érzékennyé válik. A májenzimek szintje megemelkedik, a sárgaságért felelős bilirubinszint is magassá válik. A sárgaság hetekig is eltarthat. Az A-vírus fertőzés sokszor zajlik le észrevétlenül, gyomorrontás képében.
Az A-vírus fertőzés általában nyomtalanul gyógyul, míg a B- és C-vírus fertőzés után fennmaradhat idült májgyulladás, ami évtizedek alatt májzsugorhoz, egyre többször májrákhoz vezethet. A vírusos heveny májgyulladás kezelése tüneti, mindenképpen kórházi segítséget igényel. Az idült hepatitis C-vírus egyes eseteiben az interferon-kezelés segíthet.
A megelőzésben fontos az A- és B-vírussal szemben alkalmazott védőoltás. Az alkohol okozta májgyulladás esetén a  szeszes ital fogyasztását azonnal fel kell függeszteni, csak aztán következhet a kezelés.

Ezüstzokni jeligére
Az ezüst gyógyító hatása kétezer év óta ismert tény. E fém elpusztítja a vele kapcsolatba kerülő gombákat, baktériumokat, ezáltal az ezüstszálas zokni segíthet a láb fertőzéseinek leküzdésében. A zokni alkalmazható cukorbetegeknél, érszűkületben szenvedőknél, ellenben viselése nem javasolt heveny trombózis vagy vénás eredetű gyulladás esetén. Nem tanácsos akkor sem, ha a szervezetbe fémprotézis van beépítve.

Ezek is érdekelhetnek