Ártó festékkuruzslók

Bőrgyulladással, bőrkárosodással, akár egy életen át tartó bőrérzékenységgel is járhat a fekete hennával készített tetoválás – figyelmeztetnek az ÁNTSZ szakemberei.

Egészségünk2008. 06. 20. péntek2008. 06. 20.

Kép: művészetek völgye kapolcs falu henna 2007 07 31 Fotó: Kállai Márton

Ártó festékkuruzslók
művészetek völgye kapolcs falu henna 2007 07 31 Fotó: Kállai Márton

A henna tiszta festékanyaga ebben ártatlan – nem így a sötétítés céljából hozzáadott adalékanyagok, a modern kuruzslók olcsó „fejlesztései”, mint például a kátrány, az égetett gumi, a ruha- és hajfesték. Ami már sok a bőrnek is: allergiás reakciót válthat ki, és akár kórházi kezelésbe is torkollhat az ártatlannak induló hennafestés. A tünetek megjelenhetnek szinte azonnal, de előjöhetnek akár 3-12 nap múltán is.
A henna a trópusok gyors növekedésű örökzöld cserjéje, jellegzetes szín- és illatanyaga a szárított és porrá őrölt leveleiben koncentráltan van jelen. Pora a hennafesték alapanyaga, amely ha tiszta és friss, szinte soha nem vált ki bőrallergiát. Nem árt tudni azonban: az előre csomagolt hennapép tartósítószert tartalmazhat, ami enyhén irritálhatja a bőrt. Hasonlóan ahhoz, ha régi (négy napnál korábban fölbontott) pépet használnak tetoválásra. A természetes henna színe a zöldesbarnától a vörösbarnán át a barnáig változik. Ha a hennafesték ennél sötétebb, legyünk gyanakvóak – figyelmeztet az ÁNTSZ.

Ezek is érdekelhetnek