Ragaszkodó körömgomba

Élményfürdők, uszodák, szaunák, tornatermek közös zuhanyozói kiváló fertőzési terepei a körömgombának. Vigyázzunk, mert ha egyszer megtelepszik rajtunk, egy év is beletelhet, mire megszabadulunk tőle.

EgészségünkValló László2008. 06. 13. péntek2008. 06. 13.

Kép: Körömgomba gyógyítás gombafertőzés gombás köröm egészség gyógyszer, kenőcs, spray, Fotó: Habik Csaba 2008 06 02

Ragaszkodó körömgomba
Körömgomba gyógyítás gombafertőzés gombás köröm egészség gyógyszer, kenőcs, spray, Fotó: Habik Csaba 2008 06 02

A láb- és kézkörmök gombásodása a leggyakoribb bőrgyógyászati panasz. Az eltúlzott kozmetikumhasználat (ha hónapokon, éveken át lakk alatt kénytelen élni a köröm) meggyengíti a természetes védekezési rendszerét, így a köröm könnyebben megbetegszik.  Mind az egészségtelenül kiszáradt, mind pedig a nedves (izzadt) bőr kiváló táptalaja a gombás megbetegedéseknek. A körömgombát a lábujjak között (meglehet, már évek óta) megtelepedett, szabad szemmel nem látható, úgynevezett fonalas gombák okozzák. Először egy-két körmön jelentkezik a fertőzés, innen terjed tovább. Mivel a gombás köröm nem fáj, sokan csak szépséghibának tekintik, főleg akkor, ha még csak kis foltban mutatkozik. És titokban abban bíznak, majd csak elmúlik magától. Ne bízzanak: nem fog elmúlni! Idővel egyre ártalmasabb, tünete egyre gusztustalanabb lesz, és mind több körmöt betegít meg. A fertőzés helyén a köröm elveszti természetes fényét, megvastagodik, letöredezik, végül sárgás, morzsalékos szarumasszává válik.
A védekezés módjának megválasztása döntően attól függ, milyen mértékű a fertőzés. Ha csak egy-két körmöt érint, és a teljes körömfelületnek kevesebb mint harmada beteg, a gombaölő lakkok, sprayek használata eredményes lehet. De csak rendszeres alkalmazás mellett – ez heti egyszeri lakkozást, illetve befújást jelent. A kezelést addig kell folytatni, amíg az erős és egészséges köröm le-, illetve visszanő. Ez a kézkörmök esetében 3-6, a lábkörmöknél 6-12 hónapot jelent.
Ha azonban a körömfelület harmadában-felében fertőzött, a lakkozás, ecsetelés nem segít. Ilyenkor már kár a pénzért és az időért, amit a külső (lakkal, sprayjel, kenőccsel végzett) kezelésre fordítunk. Ilyen helyzetben már csak a belső, gyógyszeres kezelés hozhat eredményt (külsőleg használt lakkal kombinálva), ami nem olcsó ugyan (a hazai gyártású Terbisil tablettával végezve például mintegy 20 ezer forint), de az legalább biztosan kiöli a gombát a szervezetből. Más kérdés, hogy az ilyen gombaölő gyógyszerek hosszú ideig tartó, kúraszerű szedése sajnos jó néhány mellékhatással is járhat. Mondanunk sem kell tehát, mivel ér föl kellemetlenségben és pénzben a megelőzés.

Ezek is érdekelhetnek