Fejesugrás a szomjoltókba

Legalább nagy hőségben ne ragadjunk le a cukros üdítőitaloknál: igyunk vizet! A csapvíz és az ásványvíz a legegészségesebb választás.

EgészségünkValló László2008. 07. 11. péntek2008. 07. 11.
Fejesugrás a szomjoltókba

Kánikulában jórészt kiizzadjuk azt, amit megiszunk. Az izzadság  a bőrünkön át távozik, majd elpárolog: szervezetünk így hűti magát a nagy melegben. Ilyenkor naponta több liter vizet is veszíthetünk. Ha nem pótoljuk, rosszullét, fejfájás, ájulás, sőt kiszáradás lehet a vége.
A felnőtt ember napi átlagos és ideális folyadékigénye 2,5-3 liter. Rekkenő hőségben ez 3-4 literre növekszik, de alkalmanként, főleg nagy fizikai igénybevétel mellett, ennél jóval több is lehet.
A víz, azon túl, hogy rendben tartja szervezetünk hőháztartását, számos elemi feladatot is betölt. Mindenekelőtt karbantartja a sejtek elektromágneses terének fönntartásához szükséges ionszintet: ennek révén zajlik a szervezet belső kommunikációja és mennek végbe a különböző élettani folyamatok. Jelentőségét mutatja az is, hogy testünk 60-70, agyunknak pedig 90 százalékát teszi ki a víz. Ez az oka annak, hogy az éhezésnél sokkal kevésbé viseljük el a szomjazást; 20 százalékos vízvesztés esetén már megszűnik a sejtek közötti információs kapcsolat, ami halálos következménnyel jár.
Kánikulában különösen is figyeljünk a kisgyermekek és az idősek folyadékfogyasztására. A kicsik, belemerülve a játékba, hajlamosak halogatni, elbliccelni az ivást, még ha szomjasak is. Az idősek lassult működésű szervezete pedig már nem jelzi olyan követelően a vízhiányt, mint a fiataloké, és ezért nem isznak eleget.
Kulcskérdés, hogy mivel oltsuk a szomjunkat kánikulában. Kézenfekvő, hogy azokból az italokból iszunk többet, amit amúgy is kedvelünk. Így aztán ha valaki már korábban beleszerelmesedett, „beleragadt” a cukros üdítőitalok fogyasztásába, az nehezen tud váltani. Pedig szükséges lenne, mert a kóla és az egyéb szénsavas üdítők – leginkább a bennük lévő sok cukor miatt – nem igazán oltják a szomjat, ugyanakkor hizlalnak. A kevés gyümölcsöt tartalmazó rostos üdítők szintén nem ideálisak, noha a kólánál előnyösebbek. Kerülendők a jelentős alkoholtartalmú italok is, mert nem csökkentik igazán a szomjúságérzetet, nagyobb mennyiségben fogyasztva pedig kiszárítják a szervezetet.
Akkor hát mit igyunk? A legegyszerűbb, legegészségesebb válasz: vizet! Jó a csapvíz is, ideális az ásványvíz. A víz kiválóan oltja a szomjunkat, teljes mértékben pótolja szervezetünk folyadékszükségletét. S mivel a kalóriatartalma 0, bármennyit fogyaszthatunk belőle.

Ezek is érdekelhetnek