Az orvos válaszol

Segíteni szeretnék. Olvasónk arról ír, hogy hozzátartozója fullad, lába gyakran vizesedik. A panaszok főként melegben vagy fáradtság esetén jelentkeznek. Mindezek miatt vízhajtót szed, naponta 2 tablettát, de sokszor napi 4 szemre is szüksége van. A diagnózis: szívizomgyengeség talaján kialakult szívelégtelenség. Azt kérdezi, hogyan segíthetne szerettén, hogy ne kelljen ennyi vízhajtót szednie.

EgészségünkDr. Szirmák Eszter2009. 06. 26. péntek2009. 06. 26.
Az orvos válaszol

A szívizombetegségek három fő fajtáját különböztetjük meg; mindegyiknél különböző mechanizmusú a szívizom elfajulása, így különféleképpen is kell kezelni ezeket. Vannak olyan szívbetegségek, amelyeknél szükség van nagyobb mennyiségű vízhajtó adására, hogy a keringés egyensúlyban tartható legyen. A vízhajtón kívül egyéb gyógyszerek is rendelkezésre állnak a szívműködés javítására. (Olvasónk leveléből az nem derül ki, hogy más gyógyszereket kapott-e a hozzátartozója.)

Gondos gyógyszerbeállítással, életmód-változtatással a panaszokon segíteni lehet, azonban nem szabad elfelejteni, hogy egyes esetekben a folyamat megállíthatatlan, a fulladás nehezen befolyásolható. Mindenképpen fontos a rendszeres szakirányú gondozás és ellenőrzés, amit kardiológus szakorvosra kell bízni. Csak részletes kardiológiai átvizsgálás után lehet megmondani, hogy rokona a betegség milyen stádiumában van, milyen a fizikai teljesítőképessége, és milyen gyógyszerekre van szüksége. Ha eddig ez nem történt meg, minél hamarabb kérjék a kezelőorvost, hogy küldje el a hozzátartozóját kardiológiai vizsgálatra. Addig is, amennyiben a páciensnek túlsúlya van, azt mielőbb rendezni kell, hogy a szív munkája ezzel is könynyíthető legyen. A mozgásterápiát csak a kardiológus útmutatásai alapján szabad elkezdeni.

Szívmasszázs jeligére. Ha a szív megáll, akkor alkalmazzák a szívmasszázst. A szív mesterséges, többszöri összenyomása lehetővé teszi, hogy a tüdőből jövő oxigéndús vér az aortába áramoljon, és elérje az agyat. Ezzel megelőzhető, hogy oxigénhiány miatti agyhalál alakuljon ki. Külső masszázsnál a szegycsont alsó részén keresztbe tett kézzel, gyors egymásutánban percenként száz összenyomást kell végezni.

Ezek is érdekelhetnek