Az orvos válaszol

Tyúkszem jeligére. Olvasónk arról panaszkodik, hogy lábujjai végén, ahol a párnázott rész kezdődik, tyúkszem alakult ki. Eddig úgy tudta, hogy az csak a nyomásnak kitett területen lép fel, de mint írja, nála a jelenség merőben más. Sokféle tapaszt kipróbált már, de tartós eredményt nem ért el, ezért kéri a tanácsomat.

EgészségünkDr. Szirmák Eszter2009. 07. 16. csütörtök2009. 07. 16.
Az orvos válaszol

A rövid, szűk cipők következményeként a lábfej, a lábujjak tartósan nyomásnak kitett területein bőrkeményedések, tyúkszemek alakulnak ki. A tyúkszemek alatt futó érzékeny idegvégződések e területet fájdalmassá teszik. A tyúkszem közepén befelé növekvő kis bőrtüske nyomja a csonthártyát, ami szintén nagy fájdalommal jár. A lábujjak között úgynevezett puha, míg az ízületek felett és a láb külső oldalán kemény tyúkszemek nőnek.

A valódi tyúkszemet ránézésre könnyen összetéveszthetjük a szemölccsel, és mindkettő lehet fájdalmas is. A szemölcs vírusfertőzés következménye, míg a tyúkszem fizikai behatásra, nyomásra alakul ki. A szemölcs okozója a helyileg ható HPV, vagyis a humán papilloma vírus. Amennyiben nem gondoskodunk az eltávolításáról, a szemölcs könnyen növekszik és a teteje karfiolszerű küllemet ölthet. A tyúkszem és a szemölcs megkülönböztetésének van egy egyszerű módja: míg a szemölcs oldalról összenyomva okoz fájdalmat, a tyúkszem felülről nyomva érzékeny.

A szemölcs eltávolításához kérjük bőrgyógyász segítségét; az eltávolítás módja lehet fagyasztás, műtét, lézeres kezelés, ritkábban ecsetelés. A tyúkszem szakszerű eltávolításához szakképzett és gyakorlott pedikűrös segítségét vehetjük igénybe.

A tyúkszem eltávolítása után, a kiújulás megelőzésében fontos a kiváltó okok megszüntetése. Így figyelmet kell fordítani a megfelelő cipő viselésére. Érdemes megvizsgálni, nincs-e tartás- vagy lábboltozati hiba a háttérben. Amennyiben túlsúllyal rendelkezünk, fontos annak rendezése is, mert bizony könnyen lehet az is az egyik kiváltó ok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek