Az orvos válaszol

Vitamin jeligére. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga; legnagyobb mennyiségben a sárgarépában található, de jelen van a leveles főzelékfélékben, a káposztában, a spenótban is.

EgészségünkDr. Szirmák Eszter2009. 07. 09. csütörtök2009. 07. 09.
Az orvos válaszol

Magát az A-vitamint tartalmazza a máj, a tojás, a vaj, a tejszín. Szervezetünkben oxidáció útján lesz a béta-karotinból A-vitamin. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, így a zsírszegény étrend, a zsírfelszívódási zavar rontja a felszívódását a bélrendszerből. Ennek a vitaminnak nagy szerepe van a szemideghártya (orvosi nevén a retina) fényérzékeny anyagának, a látóbíbornak a felépítésében. Korai hiánytünete az úgynevezett farkasvakság, amikor szürkületben, gyenge világítás esetén a látás gyengévé válik, de megfelelő fénynél zavartalan. Az A-vitamin hiányára jellemző az előbbieken kívül a hámszövet sorvadása és elszarusodása. A könnymirigy károsodása révén a szem szaruhártyája kiszáradhat, berepedezhet, gyulladásba jöhet, kifekélyesedhet. A vitaminhiányra jellemző tünet még a bőr kiszáradása, a szőrzet, a haj törékennyé válása, a hajhullás. Szükség van rá a májban a méregtelenítő enzimek működéséhez is. Láthatjuk tehát, mennyi kárt tud okozni e vitamin hiánya.

A-vitaminból a felnőtt szervezet napi szükséglete 800-1000 NE (Nemzetközi Egység; IU). Terhesség alatt, szoptatáskor ez a mennyiség 1200 NE-re emelkedik. A gyermekek napi A-vitamin-igénye átlagosan 500-1000 NE, életkortól függően. Az előbbiekből adódik, hogy az említett zöldségek, tejtermékek hasznos részei táplálkozásunknak, és ezek fogyasztásával nem fenyeget a vitamin túladagolásának veszélye. Ilyenkor ugyanis béta-karotint viszünk a szervezetünkbe, amiből a szervezet állítja elő az A-vitamint, és mindig éppen annyit, amennyire szükségünk van.

Az A-vitamin-készítményekkel azonban túladagolhatjuk e vitamint. Ennek tünetei a gyengeség, az étvágytalanság, a fejfájás, a csont- és ízületi fájdalmak, a menstruációs panaszok, a száraz, viszkető, hámló bőr. A túlkapások elkerülése érdekében mindig tartsuk be az orvos által előírt mennyiséget, és azt semmiképpen ne lépjük túl. Csak olyan esetekben szedjünk A-vitamin-készítményt, amikor a vitamin szedése orvosilag javallt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek